Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ministrul pentru Afaceri Europene din Suedia, înfuriat de decizia României privind integrarea romilor

„Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona”, a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului local „Dagens Nyheter”, citat de Mediafax.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune înfiinţării unui grup de experţi ai Uniunii Europene care ar facilita utilizarea eficientă a fondurilor puse la dispoziţie de Bruxelles, asftel încât finanţările să ajungă în mod concret la romi.

„Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect”, a continuat ministrul.

Conform unor date ale Comitetului de Acţiune al Primăriei Stockholm, citate de cotidianul suedez, 90% dintre cerşetorii din capitala suedeză sunt români.

România întâmpină dificultăţi în absorbirea fondurilor UE, reuşind în perioada 2007-2013 să folosească doar 26,5% din fondurile alocate, relatează Mediafax.

În februarie, după ce ministrul suedez pentru Integrare Erik Ullenhag a caracterizat drept „profund îngrijorător faptul că România (...) nu solicită mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor”, ambasadorul României la Stockholm a sugerat Suediei să interzică cerşetoria.

Suedia a refuzat această propunere, preferând să desfiinţeze taberele cele mai insalubre ale romilor de la periferia oraşelor. „Ştiu câte tabere de romi am vizitat în Europa, în care copiii cresc literalemente în gropi de gunoi”, a declarat Ohlsson marţi.

„Consider că este îngrozitor şi sunt revoltată atunci când oamenii propun interzicerea cerşetoriei”, a adăugat oficialul suedez.

Ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a răspuns în cursul zilei de marţi la acuzaţiile oficialului suedez. Potrivit acestuia, România nu a stopat negocierile cu alte state în privinţa romilor şi a catalogat drept „un pumn în gură” aruncat României declaraţia oficialului suedez care a susţinut că Bucureştiul a refuzat ajutorul pentru cheltuirea banilor europeni destinaţi romilor.

„Sunt profund îngrijorat de «furioasa» poziţie exprimată recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson şi de abordarea total nedreaptă şi nediplomatică faţă de România. Ţara noastră nu a refuzat şi nu va refuza niciodată o propunere de colaborare bilaterală primită din partea unui stat membru al Uniunii Europene! România a fost şi rămâne deschisă oricărei forme de cooperare în acest sens. Guvernul pe care îl reprezint a spus-o în nenumărate rânduri: declaraţiile de bune intenţii trebuie să se transforme în fapte concrete şi exact aşa şi este. Aşadar, există nu doar interes, ci şi voinţă politică din partea autorităţilor române în utilizarea fondurile europene de care beneficiază, în absolut toate domeniile”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE citat de Mediafax.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

3 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

4 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

5 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos