NATO cere Rusiei să ÎNCETEZE acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: Kievul ar trebui FORŢAT să negocieze cu separatiştii

NATO cere Rusiei să ÎNCETEZE acţiunile militare ilegale din Ucraina. Putin: Kievul ar trebui FORŢAT să negocieze cu separatiştii

NATO a cerut vineri Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina, denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse". Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că autorităţile de la Kiev ar trebui "forţate" să negocieze "pe fond" cu separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor armate ucrainene în estul Ucrainei.

"NATO rus", pregătit pentru o operaţiune de menţinere a păcii în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

15:37 - Serghei Lavrov: Kievul denunţă o intervenţie rusă în încercarea de a justifica înfrângerile suferite

"Au început să fie vehiculate elucubraţii. Rusia este acuzată că a intervenit militar în Ucraina. Este o încercare de justificare a succeselor înregistrate de insurgenţi împotriva armatei ucrainene", a spus Lavrov după o întrevedere cu ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

15:00 - NATO cere Rusiei să "înceteze acţiunile militare ilegale" din Ucraina

Denunţând o "escaladare gravă a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "în termenii cei mai puternici dispreţul permanent al Rusiei faţă de obligaţiile sale internaţionale".

"Facem apel la Rusia să înceteze acţiunile militare ilegale, să înceteze sprijinul pentru separatiştii înarmaţi şi să ia măsuri imediate şi verificabile în vederea unei detensionări a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenţă a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va închide uşa Ucrainei dacă această ţară doreşte să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, după ce Kievul şi-a anunţat intenţia de a relansa procesul de aderare. "Permiteţi-mi să vă amintesc decizia luată în 2008 de NATO, conform căreia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.

"Ucraina a decis să continue o politică de nealiniere", a subliniat el. "Respectăm pe deplin dacă Parlamentul ucrainean decide să schimbe această politică", deoarece noi "aderăm la principiul că fiecare ţară are dreptul de a decide singură, fără ingerinţe din exterior", a precizat Rasmussen.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria