NEGOCIERILE de la Minsk asupra Ucrainei/Putin anunţă un acord privind ÎNCETAREA focului din 15 februarie/Hollande CONFIRMĂ

NEGOCIERILE de la Minsk asupra Ucrainei/Putin anunţă un acord privind ÎNCETAREA focului din 15 februarie/Hollande CONFIRMĂ

Filmul evenimentelor:

Ora 11:47 Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei s-au angajat sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, potrivit unei declaratii comune distribuite de Kremlin, transmite Reuters .

Cei patru lideri au convenit de asemenea intalniri regulate pentru a asigura indeplinirea angajamentelor de la Minsk, potrivit documentului citat.

Ora 11:38 Poroshenko afirma ca in documentul semnat de cei patru lideri se prevede angajamentul privind retragerea tuturor militarilor straini de pe teritoriul Ucrainei

Ora 11:34 Putin si Poroshenko anunta ca rebelii si separatistii pro-rusi au semnat o foaie de parcurs pentru ajungerea la pace

Ora 11:31 Petro Prorshenko anunta ca s-a ajuns la un acord pentru eliberarea pilotului ucrainean Nadia Savchenko, considerata un erou in Ucraina

Ora 11:18 Presedintele francez Nicolas Hollande a anuntat ca s-a ajuns la un acord global asupra incetarii focului si o intelegere politica globala pentru criza ucraineana

Ora 11:13 Vladimir Putin anunta si un acord asupra retragerii armelor grele.

Ora 11:08 Vladimir Putin anunţă un acord privind ÎNCETAREA focului din 15 februarie

Ora 10:33 Ucraina nu este multumita de propunerea ruseasca privind linia de demarcatie intre rebeli si fortele guvernamentale, afirma surse citate de agentia RIA, preluata de Reuters.

Ora 10:22 Participanti la negocieri afirma ca separatistii pro-rusi cer retragerea armatei ucrainene din orasul Debaltseve.

Ora 10:20 Rubla a scazut brusc joi, dupa declaratiile pesimiste ale presedintelui Petro Poroshenko.

In conditiile in care la deschiderea bursei din Moscova dolarul scadea, dupa afirmatiile liderului ucrainean moneda americana a crescut la 67,50 ruble, fata de 65,25 ruble miercuri seara.

Euro a crescut pana la 76,41 ruble, fata de 73,95 ruble in seara precedenta.

UPDATE Ora 10:00 Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei au revenit la masa negocierilor

UPDATE Ora 9.55 Liderii separatistilor refuza sa semneze acordul de la Minsk, afirma agentia ruseasca de presa Tass, preluata de Reuters

UPDATE ORA 9.45 Presedintele Ucrainei spune ca "Nu sunt inca vesti bune" de la Minsk. Porosenko a declarat pentru AFP ca "Rusia pune conditii inacceptabile".

UPDATE ORA 9.35 Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un "progres uriaş" în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% - zece puncte - din document, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti.

"Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş", a declarat sursa citată.

UPDATE ORA 9.15 Documentul vazut de Reuters sugereaza ca partile pot conveni sa se incheie lupta in estul Ucrainei, cu incetarea focului incepand din 14 februarie, retragerea armamentului greu din zona de conflict si crearea unei zone de securitate.

UPDATE ORA 9.10 Interfax scrie ca cei patru lideri au parasit sala negocierilor care au durat 14 ore. Discutiile s-au incheiat.

Atmosfera tensionată în care au început negocierile de la Minsk s-a văzut încă de la întâlnirea celor patru lideri. Dacă Vladimir Putin a părut degajat lângă Angela Merkel și Francois Hollande, strângerea de mână cu Petro Poroșenko a fost doar protocolară. Şi discuţiile la care au participat delegaţiile din cele patru ţări au fost la fel de încordate. O dovedeşte o poză în care Vladimir Putin este surprins în timp ce rupe un creion.

Primul care a ajuns la Minsk a fost liderul de la Kiev, Petro Poroşenko. Apoi au sosit pe aeroportul din Minsk aeronavele cancelarului german Angela Merkel şi preşedintelui francez Francois Hollande. Cei doi lideri occidentali nu s-au grăbit să părăsească aeroportul şi au discutat câteva minute în avionul cancelarului german. Când au coborât, au fost întâmpinaţi de gazde cu pâine şi sare.

Ultimul care a ajuns la Minsk a fost preşedintele rus Vladimir Putin. El a mers direct la palatul prezidenţial unde urmau să aibă loc negocierile. Informaţii sau detalii despre discuţii au ajuns foarte greu la public. Jurnaliştii au fost rugaţi să îşi oprească telefoanele mobile în momentul în care cei patru lideri au ajuns în palatul prezidenţial din Minsk.

Nici presa nu a fost mai liniştită. Doi ziarişti, unul rus, celălaltă ucrainean au fost cât pe ce să se ia la bătaie.

Chiar dacă negocierile din Belarus au fost pentru pace, războiul a continuat în Ucraina. La aproximativ 1200 de kilometri distanţă de Minsk, la Doneţk un spital a fost bombardat. Un obuz a lovit clădirea, iar o parte a acesteia a luat foc. Un trecător aflat în afara spitalului a fost ucis.






Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina