Noua strategie a Mafiei italiene: mai puține crime și mai multă corupție

Noua strategie a Mafiei italiene: mai puține crime și mai multă corupție

Grupările mafiote italiene par să privilegieze mai mult corupția decât violența, concentrându-se în prezent pe o 'strategie de infiltrare' a structurilor economice, politice și instituționale, a declarat marți în fața presei șeful Direcției de investigații antimafia (DIA), Nunzio Antonio Ferla, citat de AFP.

Omuciderile comise de organizațiile criminale au scăzut semnificativ în ultimii 10-15 ani. În schimb, grupările mafiote se dovedesc a fi extrem de abile și se adaptează în toate teritoriile și mediile sociale, unde încearcă să acumuleze tot mai multe capitaluri, explică responsabilul italian.

Potrivit Institutului național de statistică al Italiei (ISTAT), veniturile obținute din activități ilegale au fost de circa 16,5 miliarde de euro în anul 2013, echivalentul a circa 1,1% din PIB-ul Italiei.

Pentru a putea lupta împotriva unui inamic atât de puternic și versatil, DIA are în vedere în special verificarea licitațiilor publice, combaterea spălării de bani și controlul averilor ilicite, a mai declarat Antonio Ferla, precizând că anul acesta grupărilor mafiote li s-au confiscat bunuri în valoare de peste 2,6 miliarde de euro.

De asemenea, au fost supravegheate în mod deosebit șantierele Expoziției universale de la Milano, unde s-a aplicat o 'metodă' prin care 'structurilor mafiote li s-a luat apetitul' de a se implica, a menționat la rândul său șeful poliției italiene, Matteo Piantedosi.

'Modelul italian' de combatere a activităților mafiote se rezumă la următorul 'trinom esențial': arestarea criminalilor, înăsprirea condițiilor de detenție și confiscarea bunurilor, a spus ministrul italian de interne, Angelino Alfano.

'Mafiile ucid mai puțin, dar corup mai mult', a indicat și președinta comisiei parlamentare antimafia, Rosy Bindi, întrebându-se totuși dacă această schimbare este o dovadă a abilității lor ori una a vulnerabilității unei societăți atinse de criza economică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski