NSA, constrânsă să-și suspende colectarea de date telefonice

NSA, constrânsă să-și suspende colectarea de date telefonice

Autorizația de care beneficia Agenția americană de informații NSA pentru colectarea de date telefonice în SUA a expirat în noaptea de duminică spre luni, iar o reînnoire a acestui program dezvăluit opiniei publice de Edward Snowden nu s-a produs, relatează AFP.

Senatul american nu a reușit să ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numărul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA.

"Din această (duminică) seară, angajații NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA), nu o vor mai putea face și aceasta datorită senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a afirmat furios, într-o declarație pentru AFP, senatorul Richard Burr, președintele Comisiei pentru informații a Senatului.

"Patriot Act expiră în această seară", a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului și candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, care a reușit să blocheze examinarea textului, profitând de procedura legislativă complicată a camerei superioare a Congresului american.

Casa Albă a calificat drept "iresponsabilă" expirarea colectării de date telefonice, cerând Senatului să asigure ca autoritatea legală a programului să fie restabilită cât mai repede posibil.

Administrația de la Washington avertizase săptămâna trecută că toate serverele NSA care colectează metadatele apelurilor telefonice americane (ora, durata, numărul apelat) vor fi oprite la 0.01 ora locală (4.00 GMT) dacă Senatul nu va extinde autoritatea legală a programului.

Senatul urmează să continue săptămâna aceasta să examineze textul blocat duminică seara, Rand Paul neputând să întârzie prea mult procedura și un număr mare de senatori, deopotrivă republicani și democrați, exprimându-și deja sprijinul.

Votul final, așteptat în decursul săptămânii care abia a început, ar putea deschide calea restabilirii autorității legale de colectare a metadatele apelurilor telefonice din SUA, potrivit AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria