Numărul bulgarilor care lucrează în străinătate, mai mare decât al celor care lucrează în țară

Numărul bulgarilor care lucrează în străinătate, mai mare decât al celor care lucrează în țară

Numărul bulgarilor care lucrează în străinătate este mai mare decât numărul celor care lucrează în țară în acest moment, relevă noi date oficiale, potrivit Novinite. Circa 2,5 milioane de persoane născute în Bulgaria lucrează în afara țării, suma trimisă de ei acasă fiind de 1,7 milioane de euro (într-o economie de circa 40 de miliarde de euro). Spre comparație, populația activă pe piața muncii din Bulgaria este de circa 2,2 milioane de persoane.

Citând date ale Institutului Național de Statistică și ale Institutului de Economie al Academiei Bulgare de Științe, o reprezentantă a agenției naționale bulgare de știri (BTA) a prezentat aceste cifre în fața jurnaliștilor la cea de-a 11-a întâlnire mondială a presei bulgare care a avut loc la Atena în această săptămână.

Ea a atras atenția că numărul bulgarilor care au părăsit țara a variat între 13.000 și 24.000 de la un an la altul de la începutul deceniului. Dintre aceștia, 55% au vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.

Rata imigrației este cu mult mai mică decât cele din anii '90. Statisticile oficiale ale Ministerului bulgar de Externe arată că cel puțin trei milioane de bulgari locuiesc în străinătate, mulți dintre ei plecând după căderea regimului comunist în 1989. Alții au părăsit țara mai devreme, în timpul comunismului.

În schimb, numai 230.000 de bulgari s-au întors în țară în ultimele decenii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”