Observatorii UE au denunţat întreruperea serviciului SMS în timpul alegerilor prezidenţiale afgane

Observatorii UE au denunţat întreruperea serviciului SMS în timpul alegerilor prezidenţiale afgane

Misiunea de observare a UE în Afganistan a denunţat suspendarea de către autorităţile afgane a serviciului SMS în timpul alegerilor, sâmbătă, o acţiune care subminează, în opinia sa, controlarea scrutinului de către observatori şi constituie un "risc" pentru "transparenţa" acestuia.

Observatorii UE au denunţat întreruperea serviciului SMS în timpul alegerilor prezidenţiale afgane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În opinia şefului misiunii UE Thijs Berman, această măsură are consecinţe directe asupra activităţii a zeci de mii de observatori afgani însărcinaţi să vegheze la buna desfăşurare a desfăşurării procesului electoral.

"Ceea ce mă îngrijorează în prezent este că serviciile SMS au fost închise. Mă îngrijorează enorm, deoarece observatorii, din secţiile de votare din regiuni, oraşe, nu pot să comunice între ei cu uşurinţă despre ceea ce se întâmplă", a declarat el pentru AFP.

"Este un risc pentru securitatea lor, este totodată un risc pentru transparenţa scrutinului. Este un fapt notabil în această zi de scrutin", a subliniat el.

Berman şi-a exprimat această îngrijorare într-o scrisoare adresată atât Comisiei pentru Plângeri şi Recursuri (ECC), cât şi Forţei NATO în Afganistan (ISAF) şi emisarului special ONU în ţară. În opinia sa, suspendarea serviciului SMS ar putea să aibă "consecinţe foarte negative (...) asupra calităţii şi credibilităţii alegerilor".

Contactată de către AFP, Autoritatea afgană pentru reglementarea telecomunicaţiilor a declarat că a aplicat această măsură la solicitarea ECC, care a sesizat-o după ce a "primit informaţii potrivit cărora un milion de SMS-uri în favoarea unui candidat au fost trimise alegătorilor".

Reţinută în declaraţii despre acest subiect, ECC nu a confirmat aceste declaraţii, dând asigurări, din contră, într-un comunicat, că a solicitat reactivarea serviciului, deoarece suspendarea serviciului ar putea "să favorizeze frauda".

Serviciile de mesagerie telefonică de tip text urmau să fie restabilite sâmbătă seara, a dat asigurări Autoritatea în domeniul telecomunicaţiilor.

Afganii au votat sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru a-l desemna pe succesorul lui Hamid Karzai, singurul politician care a condus Afganistanul de la îndepărtarea talibanilor de la putere, în 2001.

Acest prim transfer de putere de la un preşedinte afgan ales democratic la altul este considerat un test major pentru stabilitatea ţării, în contextul în care retragerea forţelor occidentale până la sfârşitul anului alimentează temeri cu privire la o reinstalare a haosului.

Fraudele, care au pătat pecedentele alegeri prezidenţiale, în 2009, reprezintă una dintre cele mai temeri cu privire la acest scrutin.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”