Papa Francisc s-a recules în Moscheea albastră din Istanbul

Papa Francisc s-a recules sâmbătă în celebra Moschee albastră din Istanbul, în a doua zi a vizitei sale în Turcia musulmană dedicată în mare parte dialogului interreligios, relatează AFP și DPA.

Alături de muftiul Rahmi Yaran, Suveranul Pontif a meditat timp de circa două minute, cu ochii închiși și mâinile unite, așa cum a făcut în urmă cu opt ani predecesorul său Benedict al XVI-lea în același loc.

Sosit la moschee la bordul unui modest vehicul de serie, papa Jorge Bergoglio, de 77 de ani, a fost primit de muftiul Istanbulului, care l-a însoțit într-o vizită de durată în impozantul edificiu construit la începutul secolului al XVII-lea în timpul sultanului Ahmet I.

Cei doi clerici s-au oprit îndelung în fața "mihrab"-ului, firida din peretele moscheii care indică direcția spre Meca, unde este expusă sura 19 din Coran care evocă concepția imaculată a Fecioarei Maria.

În timpul vizitei sale din 2006, gestul lui Benedict al XVI-lea în Moscheea albastră a fost asimilat unei rugăciuni, dar Vaticanul a precizat că a fost vorba despre o "meditație". Sfântul Scaun a anunțat că succesorul lui Benedict va face același lucru, notează AFP.

După ce a încheiat vizita la moschee, papa a traversat cu mașina marea esplanadă a cartierului Sultanahmet până la Hagia Sofia, biserică bizantină construită în secolul al VI-lea, tranformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către Imperiul Otoman în 1453 și care a devenit muzeu în 1934.

O mulțime de circa o mie de persoane l-a așteptat pe Papa Francisc în fața clădirii, agitând drapele turcești, argentiniene și ale Vaticanului, sub privirile atente ale numeroșilor polițiști mobilizați cu prilejul vizitei Sfântului Părinte.

La venirea la Istanbul Suveranul Pontif a fost întâmpinat de Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, care l-a numit pe Francisc "preaiubit frate întru Hristos" și a afirmat că "binecuvântat este cel care vine în numele Domnului".

În cursul după-amiezii, Papa va oficia o slujbă în catedrala catolică a Sfântului Spirit, în fața unei congregații din care este posibil să facă parte și refugiați creștini din Irak, notează DPA.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video