Parlamentul European începe audierea comisarilor desemnați

Parlamentul European începe audierea comisarilor desemnați

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European încep luni audierea comisarilor desemnați pentru următorii cinci ani și, potrivit unor surse europene, cel puțin unul dintre aceștia ar putea fi sacrificat.

Comisarii care vor fi supuși luni tirului de întrebări al eurodeputaților sunt suedeza Cecilia Malmstrom (comerț), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime și pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internațională și dezvoltare) și germanul Gunther Oettinger (economia și societatea digitală).

Audierea tuturor comisarilor se va încheia la 7 octombrie, fiecare ședință urmând să dureze aproximativ trei ore.

Chestionarele, consultate de EUobserver, conțin câteva întrebări generale, precum: ce îi califică pentru post; ce îi motivează; ce garanții de independență pot oferi Parlamentului European; cum intenționează să răspundă pentru acțiunile lor.

Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au făcut atât în 2004, cât și în 2009. Potrivit site-ului EUbusiness, eurodeputații ar putea respinge și de această dată cel puțin unul dintre comisari.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru portofoliul afacerilor economice și financiare, britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar pentru servicii financiare și piețele de capital, și spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru acțiune climatică și energie, vor fi, cel mai probabil, în centrul atenției.

La 22 octombrie, Parlamentul European urmează să se exprime prin vot în plen asupra întregii componențe a Comisiei care va fi condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Noua echipă a lui Juncker va supraveghea politica celor 28 de state membre ale UE, cu o populație de peste 500 de milioane de locuitori. Blocul comunitar este cea mai mare economie din lume, însă trebuie să facă față unor provocări uriașe.

Marcată de un șomaj ridicat în rândul tinerilor și de pericolul deflației, economia în pierdere de viteză a Europei riscă să cadă în acalmie pentru următorii zece ani. În același timp, la granițele sale, UE se confruntă cu provocări precum Rusia și jihadiștii islamiști.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

2 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

3 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

4 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

5 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“