Pentagonul confirmă sosirea în Siria a 70 de rebeli antrenați de militari americani

Pentagonul confirmă sosirea în Siria a 70 de rebeli antrenați de militari americani

Pentagonul a confirmat, luni seară, intrarea în Siria a 70 de rebeli antrenați și echipați de SUA pentru a lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP. La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizație neguvernamentală cu sediul la Londra) a evocat 75 de combatanți pregătiți de armata americană.

Generalul Lloyd Austin, șeful Comandamentului militar american în Orientul Mijlociu (Centcom), a recunoscut miercuri în fața Senatului american că '4 — 5' rebeli sirieni moderați pregătiți de SUA se aflau la acea dată în teren pentru a lupta împotriva forțelor SI. Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderați a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanțare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze și să echipeze circa 5.000 de rebeli în primul an.

O primă promoție de 54 de combatanți și-a încheiat pregătirea în această vară, însă rebelii au fost atacați încă de la intrarea lor în Siria de Frontul Al-Nosra, mișcare apropiată rețelei teroriste Al-Qaida.

Potrivit unui comunicat al Centcom, combatanții nu se află 'sub comandamentul coaliției' conduse de SUA, dar forțele americane vor continua să îi susțină. Conform unor surse locale, rebelii sirieni moderați ar urma să colaboreze cu grupările Suqur al-Jabal și Divizia 30. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro