Philip Breedlove: România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO

Philip Breedlove: România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO

Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat duminică că România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO, informează Reuters.

Întrebat în cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles în legătură cu afirmațiile ambasadorului rus în Danemarca Mihail Vanin care a avertizat că navele de război daneze ar putea deveni ținte pentru rachetele nucleare rusești în cazul în care țara scandinavă contribuie la scutul antirachetă al NATO în Europa, generalul Breedlove a declarat acesta este 'următorul pas' într-o campanie împotriva țărilor care s-au alăturat sistemului antirachetă.

'România a fost supusă unor mari presiuni atunci când a devenit parte a (scutului antirachetă). Polonia este supusă unor mari presiuni și acum orice altă țară care dorește să se alăture acestui sistem defensiv va fi supusă presiunilor politice și diplomatice', a declarat Breedlove, fără însă să numească Rusia.

Sistemul antirachetă este de mult timp un măr al discordiei între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, din care Danemarca face parte. Moscova consideră sistemul în cauză o amenințare la echilibrul strategic al continentului, în timp ce NATO a precizat că acesta va oferi protecție împotriva așa-numitelor state paria.

Danemarca a anunțat în august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

Ministrul danez de externe Martin Lidegaard a declarat că remarcile ambasadorului rus Mihail Vanin au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...