Philip Breedlove: România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO

Philip Breedlove: România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO

Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat duminică că România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO, informează Reuters.

Întrebat în cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles în legătură cu afirmațiile ambasadorului rus în Danemarca Mihail Vanin care a avertizat că navele de război daneze ar putea deveni ținte pentru rachetele nucleare rusești în cazul în care țara scandinavă contribuie la scutul antirachetă al NATO în Europa, generalul Breedlove a declarat acesta este 'următorul pas' într-o campanie împotriva țărilor care s-au alăturat sistemului antirachetă.

'România a fost supusă unor mari presiuni atunci când a devenit parte a (scutului antirachetă). Polonia este supusă unor mari presiuni și acum orice altă țară care dorește să se alăture acestui sistem defensiv va fi supusă presiunilor politice și diplomatice', a declarat Breedlove, fără însă să numească Rusia.

Sistemul antirachetă este de mult timp un măr al discordiei între Rusia și Alianța Nord-Atlantică, din care Danemarca face parte. Moscova consideră sistemul în cauză o amenințare la echilibrul strategic al continentului, în timp ce NATO a precizat că acesta va oferi protecție împotriva așa-numitelor state paria.

Danemarca a anunțat în august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

Ministrul danez de externe Martin Lidegaard a declarat că remarcile ambasadorului rus Mihail Vanin au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 Petrecere de pomină la Miami, cu Loredana, vedete și milionari din România

3 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

4 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

5 Ucraina / perspectiva repetării scenariului sfâşierii Iugoslaviei