Polemică în jurul CV-ului ministrului apărării din Germania

Polemică în jurul CV-ului ministrului apărării din Germania

Ministrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen, suspectată de plagiat în teza sa de doctorat, s-a aflat din nou în centrul unei polemici duminică în legătură cu cariera sa universitară, presa germană ridicând obiecții față de unele detalii din CV-ul său, potrivit AFP. 'Informațiile din CV-ul meu sunt corecte', a replicat ministrul printr-un comunicat publicat duminică, în replică la un articol din săptămânalul Welt am Sonntag, care o suspecta că și-a însușit în mod fraudulos un titlu la prestigioasa universitate americană Stanford.

În CV-ul său, publicat pe site-ul guvernului, ministrul afirmă că a participat în 1993 la un program universitar la Stanford în calitate de auditor liber. Ea adaugă că a lucrat ca analist în 1995 în cadrul administrației spitalicești a serviciilor de sănătate ale universității.

Citând o purtătoare de cuvânt a universității, jurnalul german afirmă că Ursula von der Leyen nu a fost înscrisă oficial niciodată la vreun program universitar atestat printr-o formă de certificat sau de diplomă. Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a universității a apreciat totuși că informațiile difuzate de jurnal 'ar fi putut fi exagerate'. 'Am fost întrebați de un organ de presă german cu privire la verificarea unor referințe în legătură cu Stanford care nu sunt disponibile în arhivele păstrate de universitate. În afară de aceasta, nu avem de făcut niciun comentariu', a declarat ea.

În comunicatul său, Ursula von der Leyen estimează că nu a comis nicio eroare, afirmând că a utilizat termenul de auditor liber 'conform definiției din wikipedia.de'.

Drept dovadă a trecerii sale prin administrația spitalicească a serviciilor de sănătate de la Stanford, ministrul a publicat o scrisoare de recomandare a unei responsabile adjuncte a spitalului, confirmând că aceasta a lucrat șase luni sub conducerea acesteia în 1995.

Această polemică intervine într-un moment în care ministrul apărării, menționată adesea ca posibil succesor al cancelarului german Angela Merkel, este suspectată de plagiat în teza sa de doctor în medicină, acuzație pe care ea a respins-o de asemenea cu vehemență.

În Germania, titlurile universitare sunt foarte respectate și fraudele îi pot costa scump pe autorii lor.

În 2011, ministrul apărării Karl-Theodor zu Guttenberg, o stea în ascensiune pe scena politică germană, a trebuit să demisioneze în urma acuzației că părți însemnate din teza sa de doctorat sunt plagiate. Annette Schavan, ministru al educației și apropiată cancelarului, a trebuit să facă la fel în februarie 2013.

Silvana Koch-Mehrin, vicepreședintă a Parlamentului European, a trebuit și ea să demisioneze în 2011 din motive identice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”