Poliția belgiană a arestat 16 persoane, dar nu a reușit să-l găsească pe suspectul-cheie al atacurilor de la Paris (FOTO / VIDEO)

Poliția belgiană a arestat 16 persoane, dar nu a reușit să-l găsească pe suspectul-cheie al atacurilor de la Paris (FOTO / VIDEO)

Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un rol-cheie în asaltul din Franța, a anunțat procurorul public la începutul zilei de luni, informează Reuters, DPA și AFP.

*Stațiile de metrou și școlile din Bruxelles rămân închise și luni

*Capitala Belgiei, în a doua zi de alertă teroristă

*MAE: Atenționare de călătorie Belgia — Menținerea nivelului de alertă 4 în Bruxelles

Trei case au fost de asemenea percheziționate la Charleroi, la sud de Bruxelles.

"Putem sublinia că nu s-au găsit arme sau explozibili. Abdeslam Salah nu a fost găsit" în timpul operațiunii și cele 19 raiduri s-au desfășurat "fără vreun incident notoriu", a precizat procurorul Eric Van Der Sypt citind un comunicat într-o scurtă conferință de presă.
   
Cu toate acestea, în timpul unei percheziții la un snack-bar în comuna din regiunea capitalei Molenbeek-Saint-Jean, cunoscută ca fief jihadist, un vehicul s-a îndreptat spre polițiști care au deschis focul de două ori, a adăugat Van Syrpt.
"Vehiculul a reușit să fugă dar a putut fi interceptat la Bruxelles. La bord, un individ rănit a fost arestat", a precizat, pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de France Presse, subliniind că este imposibil în acest stadiu să se spună dacă există o legătură între această arestare și ancheta în curs de desfășurare.
Purtătorul de cuvânt al parchetului a refuzat , "în interesul anchetei", să dezvăluie orice alt detaliu și să răspundă la întrebările jurnaliștilor prezenți.
"Șaisprezece persoane au fost arestate. Judecătorul va decide mâine dacă vor fi reținute în continuare", a mai anunțat procurorul Van Syrpt, citat de Reuters.
   
Mai mulți suspecți ai atacurilor din 13 noiembrie de la Paris, unde au fost ucise 130 de persoane și 352 rănite, au avut legături cu Bruxellesul, amintește DPA.

Duminică seară, poliția a cerut în mod expres mass-media și rețelelor sociale să nu difuzeze informații despre locurile desfășurării raidurilor și să se abțină de la filmarea în direct a operațiunilor în curs.
De asemenea duminică, prim-ministrul Charles Michel, exprimându-se după o întâlnire cu șefii securității, a anunțat menținerea nivelului de alertă teroristă la maximum luni, o altă zi când metroul și școlile din capitală vor fi închise de teama unui nou atac terorist în masă după cel de la Paris.

UPDATE ORA 01.26 Amenințarea atentatelor: Perchezițiile la Bruxelles s-au terminat (sursă apropiată autorităților)

Perchezițiile efectuate la Bruxelles din cauza amenințărilor teroriste s-au terminat, a anunțat duminică seară o sursă apropiată autorităților, înaintea unei conferințe de presă prevăzute în jurul orei 23.30 GMT, informează AFP.

"Perchezițiile s-au terminat", a declarat această sursă, fără a dezvălui eventualele evoluții legate de aceste operațiuni. "La 0.30 (ora Bruxellesului) o conferință de presă va avea loc la parchetul federal", a anunțat sursa.

În timpul serii, poliția federală a indicat că "operațiuni diferite erau în curs din cauza amenințării teroriste" în Belgia, fără a preciza locurile unde aveau loc.

Poliția "a cerut mass-media să nu facă comentarii în direct cu privire la acțiunile curente, menționând locuri de exemplu", a adăugat un purtător de cuvânt. Această măsură de precauție a fost suspendată odată cu încheierea operațiunilor poliției, adaugă France Presse.

ORA 23.00 "Diferite operațiuni în curs" în Belgia în legătură cu "amenințarea teroristă" (poliție)

"Diferite operațiuni sunt în curs de desfășurare din cauza amenințării teroriste" în Belgia, a declarat poliția federală pentru AFP, cerând în mod expres să nu se menționeze locurile unde ele se desfășoară. Poliția "cere mass-media să nu facă comentarii în direct asupra acțiunilor curente, menționând locuri de exemplu", a adăugat un purtător de cuvânt. Parchetul federal "va face o conferință de presă când totul se va termina", a adăugat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria