Polonia ia în considerare posibilitatea de a avea acces la armament nuclear în cadrul NATO

Polonia ia în considerare posibilitatea de a avea acces la armament nuclear în cadrul NATO

Ministerul polonez al Apărării intenționează să ceară acces la armament nuclear printr-un program al NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacități nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, citat duminică în ediția sa online de publicația britanică The Guardian.

El a declarat că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de "schimb nuclear" în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării.

După afirmațiile făcute sâmbătă de Szatkowski la postul de televiziune privat Polsat, presa locală comentează că este prima oară când un oficial polonez declară că țara sa dorește să se alăture acestui program.

Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de "schimb nuclear".

Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian .

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”