Poroșenko promulgă o lege menită să combată corupția din Ucraina și să înlăture cadrele fostului regim Ianukovici

Poroșenko promulgă o lege menită să combată corupția din Ucraina și să înlăture cadrele fostului regim Ianukovici

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat joi o lege cu înaltă valoare simbolică menită să consolideze lupta împotriva corupției endemice din țară și să înlăture din administrație cadrele fostului regim al lui Viktor Ianukovici, transmite France Presse.

În conformitate cu noua lege, cvasitotalitatea funcționarilor, de la responsabili ai poliției la prim-ministru, trecând prin judecători și guvernatori regionali, adică până la un milion de persoane în total, vor trebui să își justifice bunurile și veniturile. Cei care nu vor fi în măsură să facă acest lucru vor fi excluși din serviciul public de la cinci până la 10 ani.

Textul a fost adoptat cu greu de legislativul de la Kiev la 16 septembrie, deputații fiind nevoiți să reia procedura de vot de trei ori pentru a-l aproba.

Acesta pune 'bazele în vederea controlării funcționarilor (...), având drept obiectiv restabilirea încrederii față de putere și stabilirea condițiilor necesare construirii unui nou sistem de putere care să corespundă standardelor europene', a amintit președinția într-un comunicat.

Lupta împotriva corupției reprezintă una dintre solicitările majore ale contestatarilor din Piața Maidan a căror mobilizare a condus în februarie la fuga în Rusia și destituirea președintelui Viktor Ianukovici. Deturnările de fonduri orchestrate de regimul său au fost estimate de atunci la miliarde sau chiar zeci de miliarde de euro.

Legea vizează de asemenea eliminarea din sistemul public a cadrelor fostului regim, în special a celor care au fost implicați în reprimarea unor manifestații iarna trecută, precum și a funcționarilor cu legături cu separatiștii sau cu guvernul rus. Acest text îi va afecta de asemenea pe foștii agenți KGB și fostele cadre ale Partidului Comunist din epoca sovietică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...