Portugalia: Fostul premier José Socrates va fi plasat în arest la domiciliu

Portugalia: Fostul premier José Socrates va fi plasat în arest la domiciliu

Fostul premier socialist portughez José Socrates, în arest preventiv de aproape șase luni în cadrul unei anchete pentru corupție, urmează să fie plasat în curând în arest la domiciliu la propunerea procuraturii, a anunțat sâmbătă avocatul acestuia, potrivit AFP. Procurorul de caz s-a arătat în favoarea arestului la domiciliu pentru fostul lider socialist, a declarat presei avocatul Joao Araujo după ce i-a făcut o vizită clientului său la închisoarea din Evora (est).

Oficial, judecătorul de instrucție trebuie să ia o decizie în cazul lui José Socrates cel mai târziu marți. Potrivit legilor portugheze însă, magistratul nu poate să îi aplice o măsură de control mai severă decât cea propusă de parchet.

José Socrates, șef al guvernului între 2005 și 2011, a fost arestat pe 21 noiembrie și pus sub acuzare trei zile mai târziu pentru fraudă fiscală agravată, corupție și spălare de bani, după care a fost plasat în arest preventiv.

Ulterior, justiția portugheză a respins numeroasele cereri de eliberare a fostului prim-ministru în vârstă de 57 de ani.

În urmă cu două săptămâni, procuratura a anunțat punerea sub arest la domiciliu a omului de afaceri Carlos Santos Silva, presupus paravan a lui Socrates, aflat și el în arest preventiv de șase luni.

Potrivit presei portugheze, justiția îl suspectează pe Silva că a primit sume importante în contul lui José Socrates, ca răsplată pentru favorurile acordate grupului de construcții Lena. Firma a câștigat numeroase cereri de ofertă în valoare de peste 200 de milioane de euro între 2007 și 2010, în perioada mandatului fostului premier socialist.

Carlos Santos Silva, fost director al grupului, ar fi strâns până în 2010 aproape 23 de milioane de euro într-o bancă din Elveția pe care le-a repatriat în Portugalia după o amnistie fiscală decretată de guvernul Socrates.

Alte cinci persoane au fost puse sub acuzare până în prezent în cadrul acestei anchete, stânjenitoare pentru opoziția socialistă cu patru luni înainte de alegerile legislative.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...