Premierul Australiei, criticat din nou pentru o remarcă sexistă

Premierul Australiei, criticat din nou pentru o remarcă sexistă

Premierul australian Tony Abbott, cunoscut pentru declaraţii controversate, a creat din nou o polemică, luni, în urma unei remarci sexiste pe tema anulării taxei pe cărbune, relatează AFP.

Contactat de postul de televiziune Nine Network , premierul conservator a declarat că cea mai importantă decizie pe care a luat-o în favoarea femeilor anul acesta este anularea taxei pe cărbune.

"Aşa cum ştim cu toţii, femeile sunt îngrijoarte de bugetul gospodăriei, iar anularea acestei taxe permite fiecărei familii să economisească aproximativ 550 de dolari australieni (366 de euro)", a declarat el.

Aflat în opoziţie atunci când a fost introdusă taxa pe cărbune, în 2012, Tony Abbott a subliniat deja că această anulare le va permite femeilor să scadă facturile la electricitate, umflate, în opinia sa, de activitatea lor de a călca rufe.

Julia Gillard, la acea vreme premier laburist, i-a replicat, într-o tiradă de 15 minute în Parlament, rămasă celebră, denunţând sexismul şi misoginismul clasei politice australiene.

Un parlamentar din opoziţie, Anthony Albanese, a apreciat luni că Tony Abbott continuă să trăiască în epoca de piatră.

"Problema nu este că Tony Abbott rămâne lipit în trecut, ci că vrea ca toată Australia să trăiască la fel ca el într-o lume în care bărbaţii deţin locurile de muncă importante iar femeile calcă rufe", a declarat el.

Declaraţiile lui Abbott au provocat reacţii dure şi pe reţele de socializare, unde femeile se întreabă ironic ce vor face cu banii economisiţi, sub hashtagul #mulţumimtony, sau postând fotografii cu maşini de călcat.

Această polemică are loc la o zi după o importantă remaniere ministerială, care i-a permis lui Abbott să dubleze numărul femeilor ministru... de la una la două.

Abbott, cunoscut pentru un limbaj controversat, a catalogat încălzirea globală drept o "prostie".

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…