Presa rusă minimalizează victoria democraţilor la alegerile din Ucraina

Presa rusă minimalizează victoria democraţilor la alegerile din Ucraina

Presă rusă apărută luni se arată sceptică față de efectele benefice pentru Ucraina ale victoriei partidelor prooccidentale la alegerile legislative desfășurate duminică, estimând că, deși acestea au obținut împreună circa 70% din voturi, prezența a șase formațiuni politice în legislativul de la Kiev nu va ajuta la crearea unei situații de armonie în viața politică internă, consemnează AFP.

Astfel, cotidianul Izvestia constată că niciun partid nu are majoritatea absolută, astfel că blocul președintelui Poroșenko și Frontul Popular condus de premierul Arseni Iațeniuk, care au obținut fiecare același scor (21,6%), vor trebui să negocieze și cu alte formațiuni. 'Este aproape sigur că această diversitate de partide va complica luarea deciziilor și adoptarea legilor importante, iar parlamentul va fi și mai puțin controlat decât înainte', susține Izvestia.

Conform sondajelor, au mai intrat în parlament partidul Samopomici (10,6%), alcătuit din tineri militanți și combatanți care au luptat împotriva separatiștilor proruși, aliații fostului președinte Viktor Ianukovici reuniți în Blocul de Opoziție (9,6%), Partidul Radical (7,5%), condus de populistul Oleg Liașko, și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,8%).

În aceste condiții, 'Poroșenko va trebui să se bată pentru a alcătui o coaliție', crede cotidianul Rossiskaia Gazeta. 'Pentru Blocul lui Petro Poroșenko rezultatul inferior procentului de 30% este cu siguranță o lovitură grea (...) Foarte probabil, el nu va reuși să întrunească în parlament o majoritate controlată și ascultătoare', afirmă analistul ucrainean Dmitri Djanghirov, citat de publicația menționată.

La rândul său, cotidianul Kommersant subliniază rata prezenței la urne, estimând că procentul înregistrat, de 52%, este foarte slab pentru Ucraina. 'Oamenii nu s-au îndreptat masiv către secțiile de votare și nici nu au stat la coadă', scrie ziarul, care mai notează că 'încă înainte de alegeri oamenii se întrebau cât timp va funcționa noul parlament'.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei