Președintele bulgar cere un referendum pentru revizuirea sistemului electoral; printre propuneri, votul obligatoriu

Președintele bulgar cere un referendum pentru revizuirea sistemului electoral; printre propuneri, votul obligatoriu

Președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a propus miercuri un referendum pentru revizuirea sistemului electoral, inițiativă menită să restabilească încrederea în clasa politică după ani de instabilitate, scandaluri și acuzații de corupție, transmite agenția Reuters.

Dacă va fi aprobat de parlament, referendumul ar urma să se desfășoare odată cu alegerile locale din luna octombrie. Electoratul va fi chemat să decidă asupra înlocuirii actualului vot pe liste cu cel uninominal, celelalte întrebări vizând instituirea votului obligatoriu și a celui electronic.

În perioada scursă de la protestele de stradă din anul 2013, la Sofia s-au schimbat nu mai puțin de cinci guverne. De asemenea, la ultimele alegeri din luna octombrie a anului trecut prezența la urne a fost de numai 25%, în urma scrutinului rezultând un legislativ foarte fragmentat, iar actualul executiv condus de conservatorul Boiko Borisov este sprijinit de o majoritate fragilă.

O inițiativă similară pentru un astfel de referendum a fost înaintată și anul trecut, dar ea a fost blocată de fostul parlament, dominat de socialiști și de partidul MRF, al etnicilor turci, dar acum parlamentarii din întregul spectru politic par să sprijine propunerea.

Partidul GERB, condus de Borisov, susține că votul obligatoriu ar crește legitimitatea celor aleși și ar limita posibilitatea cumpărării de voturi. În ceea ce privește votul electronic, susținătorii acestuia afirmă că el ar veni în sprijinul bulgarilor din străinătate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”