Președintele Georgiei îl acuză pe Mihail Saakașvili de "insultă" adusă țării sale

Președintele Georgiei îl acuză pe Mihail Saakașvili de "insultă" adusă țării sale

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili a calificat drept "insultă" la adresa Georgiei decizia predecesorului său Mihail Saakașvili de a accepta să fie numit în fruntea regiunii ucrainene Odesa, după ce a primit cetățenia acestui stat, relatează AFP.

"Acest comportament indecent este de înțeles", a declarat Margvelașvili pe un post de televiziune duminică seară.

Mihail Saakașvili, 47 de ani, care a primit la sfârșitul acestei săptămâni cetățenia ucraineană, "ne-a insultat țara", a spus el.

"Există valori mai importante decât cariera, iar printre ele figurează naționalitatea țării sale", a adăugat președintele georgian.


Conform legii georgiene, un georgian care acceptă naționalitatea unei alte țări o pierde automat pe cea a țării sale. Această pierdere a cetățeniei trebuie totuși confirmată prin decret, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat în cazul lui Saakașvili, care rămâne în continuare cetățean georgian.

"Va fi ca o sabie a lui Damocles pentru el. Va fi o decizie politică și o vom lua când vom dori", a declarat ministrul justiției din Georgia, Tea Tsouloukiani.

Dușman jurat al lui Vladimir Putin, Mihail Saakașvili a fost numit sâmbătă guvernator al regiunii strategice ucrainene Odesa , având drept obiectiv menținerea suveranității țării și lupta împotriva corupției.

Numirea a suscitat mânia Rusiei, acuzată de Kiev și de occidentali că îi susține militar pe separatiștii proruși în estul Ucrainei, ceea ce aceasta neagă.

Președinte al Georgiei între 2004 și 2013, Mihail Saakașvili, venit la putere în urma "Revoluției trandafirilor", a fost mereu un apropiat al autorităților prooccidentale ale Ucrainei.

Saakașvili este creditat cu obținerea de progrese în lupta împotriva corupției, dar pe de altă parte a fost acuzat de derive autoritare. El este urmărit în justiție în Georgia pentru "abuz de putere", însă acuză la rândul său persecuții politice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro