Prietena ucraineancă a lui Nemțov, martor-cheie la crimă, este interogată și nu va putea părăsi până miercuri Rusia

Prietena ucraineancă a lui Nemțov, martor-cheie la crimă, este interogată și nu va putea părăsi până miercuri Rusia

Anna Durițkaia, modelul ucrainean care se afla alături de politicianul rus Boris Nemțov în momentul uciderii acestuia vineri seara pe Marele Pod de pe râul Moscova (Bolșoi Moskvorețki) și singurul martor în acest caz de asasinat politic, se află în prezent în capitala rusă sub pază permanentă, a declarat duminică seara Ilia Iașin, un prieten al defunctului, într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean TSN.

El a spus că anchetatorii au promis să o elibereze miercuri, când va putea pleca în Ucraina. Deocamdată, tânăra se află la dispoziția anchetei și este chestionată periodic, a adăugat Iașin, om politic de opoziție.

Informații contradictorii au circulat duminică privind locul în care s-ar putea afla prietena lui Nemțov. Inițial, deputatul ucrainean Ostap Semerak declarase că poliția rusă nu i-a permis consulului ucrainean la Moscova, Ghennadi Breskalenko, să o contacteze pe tânără.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Evgeni Perebiinis, a afirmat că libertatea de circulație a Annei Durițkaia (23 de ani), martor-cheie în cazul asasinării politicianului de opoziție Boris Nemțov, nu este limitată, potrivit Interfax-Ukraina.

Ea intenționează să revină în Ucraina, iar diplomații ucraineni vor face tot posibilul să o ajute. 'În acest sens, ambasada Ucrainei a trimis o notă Ministerului de Externe rus cu solicitarea de a-i asigura dreptul de a se întoarce acasă', a mai spus purtătorul de cuvânt citat, menționând că autoritățile de la Kiev cunosc locul în care este ținută tănăra, care la început a stat la unul din prietenii politicianului rus asasinat.

În același timp, Inna Durițkaia, mama tinerei, le-a cerut președintelui Petro Poroșenko și diplomaților ucraineni să se implice pentru ca fiica sa să se poată reîntoarce la Kiev, relatează postul de televiziune ucrainean HromadskeTV. Ea crede că autoritățile ruse vor încerca să lege uciderea lui Nemțov de Ucraina, iar fiica sa este calea cea mai simplă pentru aceasta. 'Vor să facă din ea o nouă Nadia Savcenko', femeia-pilot ucraineană care se află din iulie în detenție în Rusia și care este acuzată de uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei, și-a ea exprimat temerile.

Femeia a spus că autoritățile ruse i-au permis doar o singură dată consulului ucrainean să se întâlnească cu fiica sa. Anchetatorii i-au confiscat telefonul fiicei sale și ea nu mai poate să comunice cu părinții, mai spune mama ucrainencei. Anterior, unele mass-media ucrainene și ruse au relatat că Anna Durițkaia urmează să fie transferată la o 'pensiune' din Moscova pentru investigații suplimentare.

'Anchetatorii nu vor să o lase să plece în Ucraina. Până miercuri, ea nu va pleca nicăieri, întrucât au fost programate cercetări suplimentare', a confirmat avocatul tinerei, Vadimir Prohorov, care nu a exclus ca investigațiile să se prelungească, potrivit TASS.

'Ea este gata să revină în Rusia dacă va fi necesar, dar anchetatorii refuză. Practic ea este în arest la domiciliu', a spus avocatul, care a adăugat că va contesta această decizie pe lângă Parchetul rus. În plus, Durițkaia a refuzat orice protecție din partea anchetei, dar doi până la patru agenți sunt permanent lângă ea.

În ciuda faptului că zona în care a fost asasinat Nemțov este cea mai protejată din Federația Rusă și este literalmente împânzită de ofițeri de poliție și camere de supraveghere, niciun suspect nu a fost încă reținut. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...