Profilul celei mai tinere femei primar din Turcia: activistă, fostă deţinută politic, feministă

Lui Rezan Zugurli pare că nimic nu-i stă în calea succesului, nici măcar o condamnare la închisoare. Ea s-a născut într-o familie de activişti kurzi fervenţi şi a copilărit în sud-estul Turciei. A crescut în mijlocul luptelor sângeroase pentru obţinerea independenţei kurzilor, membrii unui grup minoritar care reprezintă aproximativ o cincime din populaţia Turciei, care durează de mai bine de trei decenii şi a făcut mai mult de 40.000 de victime, notează cotidianul britanic „The Telegraph”.

La numai 22 de ani Zugurli a făcut primii paşi în lumea agitată a activismului civic, urmând exemplul părinţilor ei, şi a protestat faţă de aruncarea în spatele gratiilor a kurzilor pedepsiţi din motive politice. Din păcate a fost arestată la rândul ei, împreună cu mai mulţi protestatari, şi a primit o pedeapsă de 13 de închisoare.

Ea a candidat luna trecută la alegerile locale din districtul Lice (estul Turciei) din partea partidului Pace şi Democraţie, la doar doi ani de la ieşirea din închisoare şi la un an de la stabilirea unui armistiţiu fragil între kurzi şi puterea de la Ankara. Acum, la 25 de ani, este cea mai tânără doamnă primar din istoria ţării, potrivit „The Telegraph”.

Ea îşi împarte postul cu un coleg, potrivit unei reguli a partidului care hotărăşte ca poziţiile de top să fie exercitate în comun de câte un bărbat şi o femeie. Scopul acestei norme este de a spori implicarea femeilor pe scena politică turcă, într-o ţară recunoscută pentru conservatorismul care dictează ca majoritatea politicilor, afacerilor şi a discuţiilor să fie conduse de bărbaţi, pe când femeile trebuie să-şi îndeplinească rolul de mame casnice. Zugurli se identifică drept o feministă activă, una dintre responsabilităţile asumate fiind promovarea drepturilor femeilor.

În acelaşi timp, Zugurli este şi studentă. Ziua îşi îndeplineşte sarcinile de la primărie, iar noaptea ia cursuri de radio şi televiziune.

Atu-ul vârstei este în acelaşi timp şi o problemă, după cum spun scepticii care invocă lipsa ei de experienţă şi tinereţea nespecifică pe scena politică turcă, în ciuda carismei sale. Cert este că timpul va face dovada calităţilor şi a defectelor sale sale, iar deocamdată mulţi cetăţeni şi-au pus speranţele în ea.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

2 O să aveți un șoc când veți afla cine sunt...

3 Un erou în locul lui Arafat?

4 În afacerea „10 august 2018” a venit și vremea decontării vinovățiilor individuale

5 Citiți asta! Securitatea n-a murit!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos