Prokopis Pavlopoulos, un fost ministru conservator, nominalizat de Alexis Tsipras pentru funcția de președinte al Greciei

Prokopis Pavlopoulos, un fost ministru conservator, nominalizat de Alexis Tsipras pentru funcția de președinte al Greciei

Premierul grec Alexis Tsipras l-a nominalizat marți pe deputatul conservator și fost ministru Prokopis Pavlopoulos drept candidat al guvernului stângii radicale pentru funcția de președinte al țării, relatează Reuters și AFP.

Alegerea președintelui statului elen va avea loc miercuri, la ora 17:30 GMT, în cadrul unei ședințe a Parlamentului de 300 de deputați.

'Avem nevoie de un președinte care să aibă o sensibilitate democratică, un sentiment crescut al conștiinței naționale și care să fie acceptat de cel mai mare număr de parlamentari', a spus Alexis Tspiras în cadrul unui discurs susținut în fața grupului parlamentar al Syriza.

Pentru a fi ales din primul tur, Prokopis Pavlopoulos va avea nevoie de trei cincimi din voturi, respectiv 180, ceea ce pare posibil, în condițiile în care Syriza și Grecii Independenți dețin împreună 162 de voturi și mai mulți deputați conservatori ar putea vota pentru Pavlopoulos, fost ministru și deputat al formațiunii Noua Democrație.

Dacă votul nu va fi unul încununat de succes, un al doilea tur va avea loc în cinci zile, când noul președinte va putea fi ales cu majoritate absolută, respectiv 151 de voturi.

Conservator moderat, Prokopis Pavlopoulos, în vârstă de 65 de ani, s-a născut la Kalamata, în Peloponez, și și-a început cariera ca avocat, apoi a fost profesor de drept la Universitatea din Atena, după ce a făcut studii în Grecia și Franța.

El a fost ales pentru prima dată deputat în 1996 pe lista formațiunii Noua Democrație, principalul partid de dreapta, după care a deținut portofoliul administrației și internelor în guvernul fostului premier Costas Caramanlis între 2005 și 2009. De asemenea, el a fost purtător de cuvânt al grupului parlamentar al partidului său.

Reputația lui Prokopis Pavlopoulos în rândul dreptei a avut de suferit în 2008, când era ministru de interne, din cauza protestelor de amploare care au urmat în Grecia după uciderea unui licean de 15 ani de către un polițist. Susținătorii săi remarcă însă finețea sa diplomatică, scrie France Presse.

De asemenea, Pavlopoulos a fost consilier juridic al fostului premier și apoi președinte Constantinos Caramanlis, între 1990 și 1995.

Nominalizarea sa pentru funcția cu rol în mare parte ceremonial este o surpriză, în contextul în care cei mai mulți anticipau o nominalizare a comisarului european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos. O astfel de mișcare, notează Reuters, ar fi permis Syriza să trimită la Bruxelles unul dintre propriii membri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...