Rajoy: Renunțarea la referendumul privind independența Cataloniei este o veste excelentă

Rajoy: Renunțarea la referendumul privind independența Cataloniei este o veste excelentă

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat marți că renunțarea la referendumul privind independența prevăzut la 9 noiembrie în Catalonia este o 'veste excelentă' și că de acum trebuie 'vorbit' cu catalanii, relatează AFP.

"Este o veste excelentă. Respectarea legii este obligația tuturor", a declarat șeful guvernului conservator, la o zi după anunțul privind abandonarea de către executivul catalan a acestei consultări populare considerate anticonstituțională de către Madrid.

În cadrul unei conferințe organizate de Financial Times, șeful executivului a spus că de acum 'trebuie să privim spre viitor', dorindu-și ca guvernul spaniol 'să dialogheze' și 'să discute' cu catalanii.

"Cei care vor din toată inima să trăim împreună sunt numeroși", a spus el.

Mariano Rajoy (Partidul Popular, conservator) a făcut această declarație după ce executivul catalan a renunțat luni seară la referendumul consultativ privind viitorul Cataloniei, regiune puternică având o populație de 7,5 milioane de locuitori și unde ideea separatistă a câștigat teren în ultimii ani.

Referendumul a fost suspendat la 29 septembrie de Tribunalul Constituțional, la sesizarea guvernului. Consultarea nu putea fi astfel organizată fără a încălca legea și fără a-i expune la sancțiuni pe funcționarii catalani care ar fi participat la desfășurarea sa.

Referendumul nu ar fi avut din această cauză suficiente garanții pentru a-și asigura credibilitatea.

Artus Mas, președintele executivului catalan și membru al unuia din cele patru partide favorabile referendumului, ar urma să prezinte marți un plan alternativ, care ar trebuie să le permită catalanilor să-și exprime dorințele în ceea ce privește viitorul regiunii lor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …