RAPORT Amnesty International: Statele UE nu-i protejează pe romi suficient

RAPORT Amnesty International: Statele UE nu-i protejează pe romi suficient

Romii sunt din ce în ce mai des victime ale violenţelor în Europa, iar statele din cadrul Uniunii Europene nu conştientizează amploarea acestei probleme, denunţă Amnesty International (AI), într-un raport publicat marţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

RAPORT Amnesty International: Statele UE nu-i protejează pe romi suficient

"Guvernele ezită să recunoască amploarea problemei şi se arată foarte reactive atunci când este vorba de a le combate", apreciază Marco Perolini, cercetător în cadrul AI.

În cazul Franţei, organizaţia avertizează cu privire la rolul poliţiei, acuzată că ar "hărţui" această minoritate în cadrul demolării taberelor de romi, care s-a accelerat în 2013.

AI acuză, de asemenea, forţele de ordine că nu-i protejează pe romi suficient şi nu iniţiază întotdeauna anchete pentru a-i găsi pe cei care au comis agresiuni împotriva acestei minorităţi.

În Grecia, organizaţia acuză poliţia că nu a intervenit într-un atac împotriva comunităţii rome din Etoliko (vest), în ianuarie 2013, comis de persoane care au aruncat cu cocktailuri Molotov şi pietre asupra caselor romilor.

Amnesty îndeamnă guvernele să se asigure că poliţiştii nu utilizează disproporţionat forţa în timpul intervenţiilor în taberele de romi, să-i urmărească cu mai multă eficacitate pe cei care comit acte cu caracter rasist şi să întocmească statistici cu privire la violenţele împotriva romilor.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...