Raport MCV: Comisia Europeană critică Bulgaria pentru lentoarea reformei sistemului judiciar

Raport MCV: Comisia Europeană critică Bulgaria pentru lentoarea reformei sistemului judiciar

Progresele Bulgariei în reforma sistemului judiciar și combaterea corupției sunt lente și țării i se cere să adopte un nou Cod Penal, relevă proiectul raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) ce urmează să fie prezentat miercuri de Comisia Europeană, transmite publicația The Sofia Globe.

MCV a fost introdus în ianuarie 2007 la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, pentru monitorizarea reformei justiției și a combaterii corupției în cele două țări.

Potrivit draftului raportului MCV din acest an, cele două puncte vulnerabile pentru care Bulgaria este criticată sunt lacunele în executarea pedepselor de către cei condamnați pentru fapte cu caracter penal și disfuncționalitățile din sistemul de alocare ''aleatorie'' a cazurilor în instanță către judecători.

Documentul menționează că a sporit numărul și viteza de soluționare a cazurilor ce vizează corupția și criminalitatea organizată, însă principalele întârzieri se înregistrează în faza procesului în instanță, unde de multe ori și după amânări repetate judecătorii retrimit dosarele la procuratură, ceea ce a fost interpretat la nivelul opiniei publice drept o negare a actului de justiție de către judecători.

Un motiv al ritmului lent al reformelor în justiție, reținut de raportul MCV, este succedarea rapidă a trei guverne la Sofia, ceea ce a blocat activitatea legislativă a parlamentului.

Raportul arată că în următoarea etapă Bulgaria ar trebui să demonstreze că reforma este percepută ca o prioritate politică și că este necesar să se asigure un consens și acțiuni concrete pentru implementarea reformei.

În plus, Ministerul Justiției bulgar ar trebui să pregătească amendamente la Codul Penal cât mai rapid posibil, conform draftului raportului MCV, care susține că este nevoie de măsuri anticorupție la nivel înalt, mai ales pentru depistarea cazurilor de trafic de influență, abuz de putere și dare/luare de mită.

Autoritățile de la Sofia mai sunt criticate și pentru faptul că recomandarea din rapoartele MCV ca Ministerul Justiției să elaboreze o strategie anticorupție la nivel național nu a fost încă pusă în practică.

Documentul recunoaște totuși că de la precedentul raport din cadrul MCV în Bulgaria au fost adoptate măsuri eficiente contra corupției la nivel local, un exemplu în acest sens fiind arestarea unor primari. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

2 „Stă ca disperata agățată de Bodi prin cluburi”

3 Adevăr, intoxicare? / Armele furnizate de către Occident nu vor ajuta Ucraina într-un eventual conflict cu Rusia

4 Încă un mesaj pro-Rusia de la vârful Germaniei!

5 Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă / Lista complotiști…