Republica Moldova: Fostul premier Iurie Leancă, în cărți pentru funcția de șef al executivului

Republica Moldova: Fostul premier Iurie Leancă, în cărți pentru funcția de șef al executivului

Cei trei deputați ai Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), formațiunea fostului premier liberal-democrat Iurie Leancă, ar putea vota joi alături de socialiști și comuniști moțiunea de cenzură împotriva guvernului lui Valeriu Streleț, a sugerat marți seara liderul PPEM, citat de Unimedia.md.

O decizie definitivă în acest sens urmează să fie luată joi în Biroul Permanent al formațiunii, a indicat Iurie Leancă.

'Vreau să înțeleg până joi dacă există o alianță (majoritară) sau nu. Mâine vom avea Biroul Permanent al partidului, unde vom decide cum ne vom comporta joi. Nu am niciun motiv să susțin această guvernare. Eu nu văd preocupare pentru problemele reale. Din punctul meu de vedere, acest guvern a contribuit la discreditarea țării. Avem toate motivele să nu oferim un vot de încredere acestui guvern', a declarat Leancă, invitat la un post local de televiziune.

El a spus că poartă discuții și cu alți deputați ai Partidului Liberal Democrat (PLDM) — din care a făcut și el parte până în februarie 2015 — care doresc să se alăture grupului său din parlament.

În acest context, Leancă nu a exclus că ar putea forma o alianță cu Partidul Liberal (PL) și Partidul Democrat (PD) în cazul în care și alți deputați ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) s-ar alătura echipei sale.

'Am avut și continui să avem discuții cu alți colegi din PLDM. Discut ca să se alăture PPEM și nu am ascuns niciodată acest lucru. Vom fi onorați ca foștii mei colegi să vină la noi. Atât timp cât suntem doar trei, ar însemna să fim prea puțini într-o eventuală alianță cu PDM și PL', a adăugat el.

Actuala coaliție de guvernare de la Chișinău — Alianța pentru Integrare Europeană (AIE-3) — este formată din PLDM, PL și PD. Aceasta a pierdut majoritatea în parlament după arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, într-un răsunător scandal de corupție.

Unii dintre analiști consideră că guvernul Streleț nu va supraviețui moțiunii de cenzură de joi, iar următorul executiv ar putea fi condus de Iurie Leancă.

'Actualul guvern va cădea și vom avea un executiv colorat politic. Viitorul guvernului depinde de ceea ce vrea (Vlad) Plahotniuc (fostul prim-vicepreședinte PD, considerat finanțatorul și 'eminența cenușie' a acestei formațiuni). Următorul premier va fi Iurie Leancă', a declarat marți seara Sergiu Mocanu, liderul mișcării 'Antimafie', la postul de televiziune TV7.

În opinia sa, Leancă ar fi 'candidatura ideală pentru Plahotniuc, se înțelege bine cu europenii și va putea să mai atragă niște credite'. În plus, spune el, Leancă este șantajabil, întrucât figurează alături de (Vlad) Filat în autodenunțul lui Ilan Shor, actualul primar al Orheiului și ex-președintele Consiliului de administrație al Băncii de Economii, una din cele trei bănci implicate în devalizarea a circa 1 miliard de dolari la sfârșitul anului 2014.

Un alt expert moldovean, Corneliu Ciurea, este și el de părere că mandatul de premier al lui Valeriu Streleț se va încheia joi în parlament. 'Cred că guvernul va fi schimbat, dar nu și coaliția de guvernare, care va fi suplinită cu grupuri noi. Cel mai probabil, Valeriu Streleț se va retrage din politică, el singur a spus că a obosit', a declarat Ciurea, pentru același post de televiziune.

Socialiștii și comuniștii, care au semnat împreună moțiunea împotriva guvernului Streleț, dețin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 51 de voturi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”