Republica Moldova: Negocierile dintre partidele proeuropene pentru formarea unei noi alianțe bat pasul pe loc

Republica Moldova: Negocierile dintre partidele proeuropene pentru formarea unei noi alianțe bat pasul pe loc

Negocierile dintre partidele proeuropene de la Chișinău pentru crearea unei majorități parlamentare și formarea unui nou guvern, după demisia prezentată în iunie de cabinetul Gaburici, bat pasul pe loc, discuțiile de până acum neaducând rezultate concrete.

Potrivit agenției Unimedia, liderii celor trei formațiuni care au anunțat, după alegerile locale din iunie, că vor să creeze o majoritate proeuropeană, respectiv Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, nu au mai avut discuții în ultimele zile, iar președintele liberalilor, Mihai Ghimpu, nu exclude ca această tergiversare să fie cauzată de negocieri paralele pe care liberal-democrații și democrații le-ar purta cu comuniștii.

''Ultima data ne-am întâlnit vineri. Am convenit că facem alianță, dar eu nu vreau să spun acest lucru până nu va fi semnat un acord de constituire a alianței. Nu exclud ca ei (liberal-democrații și democrații) să poarte în paralel discuții și cu comuniștii'', a afirmat Mihai Ghimpu marți seara, în cadrul unei emisiuni televizate. El a precizat că PL a acceptat să facă alianță cu PLDM și PD pentru a scoate Republica Moldova din criza în care se află.

Săptămâna trecută, la începerea negocierilor, Mihai Ghimpu declara că este pregătit pentru negocieri, dar că nu dorește să intre la guvernare 'de dragul guvernării', subliniind că va insista în privința asigurării echilibrului în cadrul noii coaliții și a neacceptării comuniștilor sau socialiștilor la discuții.

PLDM, PD și PL, care dețin 55 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului, au convenit de principiu asupra creării unei majorități parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de guvernul condus de Chiril Gaburici, guvern susținut de actuala alianță minoritară a liberal-democraților și democraților. Cele trei formațiuni au la dispoziție mai mult de două luni pentru formarea unui nou guvern. Dacă până la 16 septembrie nu va fi învestit un nou guvern, președintele va fi obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.

De amintit că, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au preferat o alianță minoritară susținută de comuniști, în detrimentul unei coaliții proeuropene cu Partidul Liberal. Guvernul Gaburici a fost votat de parlamentul de la Chișinău în februarie, cu voturile actualei coaliții minoritare și cu cele ale comuniștilor lui Vladimir Voronin. La 12 iunie, la aproape patru luni de la învestire, Chiril Gaburici și-a prezentat demisia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /