Riadul nu va putea face uitată execuția lui Al-Nimr, chiar dacă a întrerupt relațiile bilaterale (Iran)

Riadul nu va putea face uitată execuția lui Al-Nimr, chiar dacă a întrerupt relațiile bilaterale (Iran)

Iranul a afirmat luni că decizia Arabiei Saudite de a întrerupe relațiile sale diplomatice cu Teheranul, după o serie de atacuri contra reprezentanțelor diplomatice ale Riadului, nu va face uitată "marea greșeală" care o reprezintă execuția unui lider șiit, a informat agenția Irna, citată de AFP. "Prin decizia de a întrerupe relațiile (diplomatice), Arabia Saudită nu poate face uitată marea sa greșeală de a fi executat un demnitar religios" șiit, Nimr Baqer al-Nimr, a declarat viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, potrivit sursei amintite.

El a adăugat că "diplomații saudiți la Teheran și Mașhad (nord-estul Iranului) nu au fost vătămați" atunci când mulțimea furioasă a atacat ambasada și, respectiv, consulatul din aceste două orașe.

Ca reacție la aceste violențe, Arabia Saudită a anunțat duminică întreruperea relațiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul. Riadul a "dat 48 de ore a membrilor reprezentanței diplomatice iraniene pentru a părăsi țara", a făcut cunoscut șeful diplomației saudite, Adel al-Jubeir.

Pentru viceministrul iranian citat de Irna, "în trecut, Arabia Saudită a comis, de asemenea, o eroare strategică prin adoptarea unor decizii grăbite și negândite care au provocat insecuritate și dezvoltarea terorismului în regiune".

Teheranul acuză Riadul că sprijină grupările extremiste în întreaga regiune, mai ales în Siria.

Hossein Amir Abdollahian a mai acuzat Arabia Saudită că "a adus atingere intereselor propriului popor și popoarelor musulmane din regiune cu complotul de a face să scadă prețul petrolului". Iranul consideră că Riadul a jucat un rol primordial în scăderea prețului țițeiului, menținându-și producția la o cotă foarte ridicată.

"Astăzi, noua greșeală strategică a Arabiei Saudite o reprezintă execuția ayatollahului martir, șeicul Nimr Baqer al-Nimr, care era un mare demnitar religios aparținând întregii lumi musulmane, și nu unei singure țări", a adăugat ministrul iranian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”