România: O nouă manifestație și un marș al tăcerii pentru victimele incendiului (AFP)

România: O nouă manifestație și un marș al tăcerii pentru victimele incendiului (AFP)

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat vineri la București și în marile orașe ale României pentru a-și exprima furia față de o clasă politică "coruptă", la o săptămână după un incendiu într-un club de noapte ce a făcut 32 de morți, notează France Presse.

"Prea multă corupție, prea puțină justiție" sau "Corupția ucide", au scandat manifestanții, în a patra zi a unei mobilizări fără precedent și după ce miercuri a căzut guvernul social-democratului Victor Ponta.

Mai multe sute de persoane au participat de asemenea la un "marș al tăcerii" în memoria victimelor incendiului ucigător produs vinerea trecută.

Într-o atmosferă de reculegere, au fost depuse lumânări în fața clădirii unde se află clubul Colectiv, în centrul capitalei.

Criticată pentru tăcerea sa după această tragedie ce a traumatizat România, Patriarhia Ortodoxă a anunțat că clopotele tuturor bisericilor din București vor bate la 22.30 pentru persoanele moarte în incendiu.

Potrivit martorilor și procurorilor, o lungă serie de nereguli au fost la originea acestei drame.

Patronii acestui club de noapte, acuzați că nu au cerut autorizațiile necesare pentru a organiza concerte și spectacole pirotehnice, au fost plasați în arest preventiv pentru "omucidere involuntară", notează AFP.

Trei responsabili ai unei societăți private care a furnizat focurile de artificii ce au provocat incendiul, precum și primarul sectorului 4 unde se află clubul au fost la rândul lor plasați în arest vineri.

În timp ce valul de proteste continuă, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri la palatul prezidențial cu reprezentanți ai manifestanților, invitați să spună ce așteaptă de la viitorul guvern, amintește France Presse.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”