Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă poate arunca ţara într-un război civil

Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă poate arunca ţara într-un război civil

Potrivit declaraţiilor unor surse familiare cu subiectul, Ucraina a retras unităţi speciale de poliţie din ţară şi a dispus concentrarea lor în regiunile de sud-est ale ţării, cu intenţia de a combate protestele rusofililor, izbucnite la sfârşitul săptămânii trecute.

„Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil”, anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat difuzat marţi, în contextul tensiunilor cauzate de ocuparea recentă a clădirilor guvernamentale din Doneţk de către activiştii proruşi.

„Potrivit informaţiilor noastre, unităţi ale Ministerului Internelor şi gărzi naţionale ale Ucrainei, precum şi militari ai organizaţiei ilegale „Sectorul Dreapta”, sunt concentrate în regiuni din sud-estul Ucrainei şi în Doneţk”, a declarat ministrul rus. „Suntem în mod special preocupaţi de faptul că operaţiunile implică 150 de mercenari americani de la compania privată Greystone LTD., îmbrăcaţi cu uniformele unităţii speciale ucrainene Sokol. Organizatorii şi participanţii la o asemenea provocare ameninţă drepturile, libertăţile şi vieţile cetăţenilor ucraineni, precum şi stabilitatea ţării”, a adăugat oficialul rus.

Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a confirmat la finalul zilei de luni că a dispus relocarea unor unităţi ale forţelor speciale de poliţie în sudul şi estul ţării. În prezent, situaţia este destul de tensionată în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraian, dar sub control, a precizat Avakov.

Mulţimi de protestatari au ieşit în stradă duminică, contestând actuala putere de şla Kiev, şi au reuşit să ocupe mai multe clădiri administrative din Harkov, Doneţk şi Luhansk, centre industriale şi unele dintre cele mai importante oraşe ucrainene.

Evenimentele au luat o întorsătură periculoasă atunci când activiştii proruşi au proclamat independenţa faţă de Ucraina şi înfiinţarea Republicii Populare Doneţk. Legiuitorii au înaintat şi propunerea de a organiza un referendum pentru a hotărî asupra posibilităţii de alipire la Federaţia Rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante