Sarkozy: Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa

Sarkozy: Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, lider al opoziției de dreapta în prezent, a estimat sâmbătă că nu poate "reproșa Crimeii" că "a ales Rusia" și a avertizat împotriva unui nou "război rece" cu Moscova, relatează AFP.

"Avem o civilizație în comun cu Rusia. Interesele americanilor cu rușii nu sunt interesele Europei cu Rusia", a afirmat fostul șef al statului francez în cursul unei reuniuni la Paris a liderilor partidului de dreapta UMP, pe care îl conduce.

"Nu vrem reizbucnirea unui război rece între Europa și Rusia", a spus el, evocând tensiunile între Moscova și țările occidentale, ca urmare a conflictului din estul Ucrainei și a anexării Crimeii de către Moscova în martie 2014, după un referendum al populației locale.

"Crimeea a ales Rusia și asta nu i se poate reproșa", a adăugat Sarkozy, estimând de altfel că "trebuie găsite mijloace pentru o forță de interpunere în scopul de a proteja rusofonii din Ucraina".

"Ucraina trebuie să-și păstreze vocația de punte între Europa și Rusia. Ea nu are vocația să intre în Uniunea Europeană", a afirmat el.

Declarațiile lui Sarkozy intervin în timp ce succesorul său socialist Francois Hollande s-a angajat împreună cu cancelarul german Angela Merkel în intense negocieri cu Moscova și Kiev pentru a încerca să obțină un acord de pace în Ucraina.

De la întoarcerea în cursul nopții din Rusia, președintele Hollande a estimat sâmbătă că aceste convorbiri sunt "una dintre ultimele șanse" de a evita "războiul". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”