Sărutând steagul ROMÂNESC/ Klara Marcus, femeia care a supraviețuit la Auschwitz, va împlini 101 ani

Sărutând steagul ROMÂNESC/ Klara Marcus, femeia care a supraviețuit la Auschwitz, va împlini 101 ani

Născută în România, Klara Marcus, care a supraviețuit la lagărul de concentrare de la Auschwitz pentru că nu mai rămăsese gaz în camera de gazare, va împlini în curând 101 ani, relatează miercuri New York Post.

'Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei și am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare'', a povestit Marcus, care s-a născut în orașul Sighetu Marmației, din nordul României.

'Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră și au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulți deținuți și nu mai era gaz și pentru noi'', a continuat fosta deținută de la Auschwitz.

Ea a reușit să scape din lagărul nazist din sudul Poloniei, unde au fost ucise peste 1 milion de persoane.

'Ajunsă în libertate, am reușit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia'', mărturisește Klara Marcus, care nu a reușit să își mai vadă rudele.

Anton Rohian, un reprezentant guvernamental, i-a făcut o vizită acasă Klarei Marcus, care la 1 ianuarie 2015 va împlini 101 ani.

'V-am adus un buchet de flori, o sticlă de șampanie și o diplomă de excelență pentru a vă mulțumi că v-ați întors în Maramureș după toate prin câte ați trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut'', a afirmat Rohian.

Sărutând drapelul românesc, Marcus a spus: 'Am trecut prin experiențe teribile în viața mea, dar acesta este un moment minunat''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...