Secretar general NATO: O intervenţie a Rusiei în Ucraina ar fi o "eroare ISTORICĂ"

Secretar general NATO: O intervenţie a Rusiei în Ucraina ar fi o "eroare ISTORICĂ"

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a îndemnat marţi Rusia să nu contribuie la o escaladare a tensiunii în estul Ucrainei şi a avertizat asupra unor "consecinţe grave" în cazul unei intervenţii, care ar constitui o "eroare istorică".

Andrers Fogh Rasmussen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îndemn Rusia să se retragă şi să nu alimenteze escaladarea situaţiei din estul Ucrainei", a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă la Paris.

"Dacă Rusia intervine şi mai mult în Ucraina va fi o eroare istorică", a adăugat şeful Alianţei Nord-Atlantice, avertizând Moscova cu privire la o izolare pe scena internaţională.

"Agresiunea ilegală comisă de Rusia asupra Ucrainei este cea mai mare provocare la adresa securităţii Europei de o generaţie", a subliniat Rasmussen, referindu-se la preluarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea, la sfârşitul lui februarie, de către trupe ruse. Ulterior, autorităţile separatiste au organizat, după două săptămâni, un referendum pentru alipirea Crimeei la Rusia.

Această regiune din Marea Neagră face de-acum parte din Rusia, în pofida faptului că membrii comunităţii internaţionale nu recunosc această anexare.

Şeful blocului militar occidental a repetat că criza ucraineană obligă NATO "să-şi revadă planurile de apărare".

Tensiunea a crescut în mod brusc duminică, după ce susţinători ai alipirii la Moscova au preluat controlul asupra mai multor clădiri oficiale la Harkov şi Doneţk, două oraşe mari din estul ţării, dând jos steagurile albastru-galbene ucrainene şi arborând în locul lor tricolorul alb-albastru-roşu rusesc.

La Doneţk, separatiştii au proclamat, în urale, o "republică populară de la Doneţk".

Guvernul ucrainean proeuropean a denunţat un plan al Moscovei "ca o armată străină să treacă frontiera şi să invadeze teritoriul ucrainean". Preşedintele rus Vladimir Putin repetă de două săptămâni că Rusia este pregătită să apere "prin toate mijloacele" populaţiile rusofone din republicile fostei Uniuni Sovietice, în cazul unor violenţe.

Trimiterea a până la 40.000 de militari ruşi la frontierele din estul Ucrainei provoacă temeri cu privire la o invazie.

Alegeri prezidenţiale anticipate sunt prevăzute pe 25 mai, iar favoriţii în acest scrutin sunt proeuropeni care vor să ancoreze în Occident această ţară cu 46 de milioane de locuitori, care se învecinează cu mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE). Kievul suspectează Moscova că vrea să "torpileze" acest scrutin prin tulburări sau cereri de referendum privind federalizarea, autonomia sau alipirea la Rusia.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro