Secretarul general al NATO a elogiat Polonia pentru creșterea cheltuielilor militare

Secretarul general al NATO a elogiat Polonia pentru creșterea cheltuielilor militare

Noul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, care efectuează luni la Varșovia prima sa vizită în străinătate după preluarea oficială a mandatului la 1 octombrie, a elogiat Polonia pentru creșterea cheltuielilor sale militare, relatează Ria Novosti.

Foto: (c) Adam Stepien / REUTERS

'Este un bun exemplu pentru ceilalți membri ai Alianței. Sper că și alți membri NATO vor merge pe calea voastră', a afirmat Stoltenberg, în cadrul conferinței de presă comune cu șefa executivului polonez Ewš Kopacz.

La rândul său, premierul Poloniei a declarat că pentru Varșovia 'problemele de securitate sunt primordiale, având în vedere conflictul din Ucraina'. Ewš Kopacz a indicat că Polonia va crește cheltuielile militare la 2% din PIB (Produsul Interne Brut) și că 'aceste fonduri au fost prevăzute deja în buget'.

'Recunoaștem rolul important al Poloniei în NATO', a spus Stoltenberg, adăugând că Varșovia a dat dovadă de solidaritate în vremuri dificile.

Prezența NATO în țările din flancul estic al Alianței are un caracter defensiv și corespunde angajamentelor internaționale ale Alianței, a subliniat noul secretar general al Organizației, în finalul întrevederii cu președintele polonez Bronislaw Komorowski.

Stoltenberg a confirmat că toate deciziile de la recentul summit NATO din Țara Galilor vor fi îndeplinite. 'Vom menține o prezență permanentă în partea de est a Alianței', a spus el, conform TASS, subliniind că 'această activitate are un caracter defensiv și este în conformitate cu obligațiile internaționale ale NATO'.

În cursul zilei, Jens Stoltenberg urmează să mai aibă întrevederi cu ministrul apărării Tomasz Siemoniak și cu ministrul de externe Grzegorz Schetyna.

De asemenea, înaltul responsabil NATO va vizita baza aeriană de la Lask, unde militari NATO sunt implicați în operațiuni destinate să ofere noi asigurări statelor est-europene membre ale Alianței care se simt amenințate de Rusia.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Florin Ștefan)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Simplă speculație de presă?