Şeful securităţii ucrainene, despre cum acţionează ofiţerii GRU în estul ţării

Şeful securităţii ucrainene, despre cum acţionează ofiţerii GRU în estul ţării

Potrivit lui Nalivaicenko, agenţia de securitate militară a Rusiei, GRU, a construit timp de ani de zile reţele secrete în Ucraina, pe care ofiţerii ruşi le folosesc acum pentru a captura oraşe precum Slaviansk şi Kramatorsk, din nordul Doneţkului.

Şeful SBU, diplomat de carieră şi ofiţer de securitate, a descris în detaliu problemele conflictului din Ucraina, în timpul unui interviu acordat think-thank-ului american, Atlantic Council.

În zona Slaviansk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruşi, aproximativ 30 de agenţi ai forţelor speciale şi ai GRU, coordonează operaţiunile, întreţinând mişcările de secesiune. Conform directorului SBU, Slaviansk şi districtul Kramatorsk sunt punctele cele mai importante şi puternice ale operaţiunilor ruse de dezmembrare a Ucrainei.

Autorităţile ucrainene depun eforturi pentru capturarea a doi dintre ofiţerii GRU, care organizează „cele mai periculoase şi ostile activităţi“ din acea regiune, a mai spus Nalivaicenko. Unul dintre aceştia este colonelul Igor Strelkov, despre care SBU susţine că a pregătit ocuparea peninsulei Crimeea.

Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat deja trei agenţi GRU, pe care îi interoghează la Kiev, dar şi alţi 21 de membri ai reţelei de contact stabilite de Moscova în estul ţării vecine.

Şeful SBU a confirmat faptul că marţi, separatiştii pro-ruşi înarmaţi au doborât o aeronavă militară ucraineană, care survola spaţiul aerian de deasupra Slavianskului. De asemenea, agenţii Moscovei au capturat şi un jurnalist american care lucrează pentru publicaţia online, Vice News, potrivit lui Nalivaicenko.

Conform oficialului ucrainean, în alte oraşe precum Lugansk se observă un comportament diferit al separatiştilot pro-ruşi, care „nu sunt atât de ostili, nu terorizează comunitatea locală şi nu realizează crime şi nici nu iau ostatici zilnic, cum se întâmplă în Slaviansk“.

„Avem informaţii că în ultimii 2-3 ani, ofiţeri ai GRU au creat reţele secrete de contacte, bine organizate, care au inclus agenţi, organizaţii pro-ruse şi simpatizanţi ai Rusiei. Mulţi dintre aceşti, inclusiv cetăţeni ucraineni, au realizat activităţi ilegale pe teritoriul ţării“, a mai spus el.

Cele mai dezvoltate reţele au fost stabilite în peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în martie, şi în estul Ucrainei, a declarat Nalivaicenko.

„Ofiţerii militari ai Rusiei sunt principalii provocatori şi organizatorii acestor revolte din est, unde au recrutat simpatizanţi ai Moscovei şi au plătit grupările mafiote locale pentru a-i ajuta în asaltul asupra instituţiilor statului“, a dezvăluit şeful SBU. „Sunt foarte periculoşi, înarmaţi, ştiu exact ce fac şi s-au pregătit foarte bine pentru asta“, a încheiat Valentin Nalivaicenko.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /