Şeful Siemens s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Merkel a fost informată în prealabil

Şeful Siemens s-a întâlnit cu Putin la Moscova. Merkel a fost informată în prealabil

CEO-ul Siemens, Joe Kaeser

Mai mulţi oficiali ai guvernului german au criticat deplasarea şefului Siemens, situaţie care subliniază tensiunile generate la Berlin de criza din Ucraina, notează Bloomberg.

În timp ce Statele Unite şi Uniunea Europeană încearcă să sancţioneze Rusia pentru intervenţia din Ucraina şi anexarea Peninsulei Crimeea, mulţi lideri din mediul de afaceri german îl consideră pe Putin un partener de afaceri.

"Ca să fiu sincer, am găsit întreaga scenă un pic deplasată. Este adevărat că nu dorim sancţiuni economice, dar trebuie să îi arătăm preşedintelui rus că nu putem accepta o politică imperialistă", a afirmat duminică, la un post de televiziune, ministrul german al Economiei şi Energiei, Sigmar Gabriel, vice-cancelar şi membru al partidului social-democrat.

Germania este cel mai mare partener comercial din Europa al Rusiei. Directorii generali ai unor mari companii germane, printre care Adidas, ThyssenKrupp şi Deutsche Post, pun sub semnul întrebării necesitatea adoptării unor sancţiuni împotriva Rusiei, într-un interviu colectiv publicat săptămâna trecută de Die Welt.

Liderii mediului de afaceri german subliniază, în acelaşi interviu, că liderii politici europeni au greşit în relaţia cu Ucraina şi au iritat în acelaşi timp Rusia.

Întrebat dacă politica lui Putin ar trebui oprită, directorul general al Adidas, Herbert Hainer, a afirmat că întrebarea "ar trebui întoarsă invers".

"Mă întreb dacă chestiunea Putin nu ar fi trebuit abordată mult mai devreme, în loc de a începe discuţiile atunci când este prea târziu", a afirmat executivul.

Directorul general al grupului industrial ThyssenKrupp, Heinrich Hiesinger, a explicat că "Rusia s-a simţit încolţită".
Şeful Deutsche Post, Frank Appel, a afirmat că SUA şi aliaţii europeni "s-au amestecat în curtea din faţă a unei alte mari puteri". El a pus sub semnul întrebării discuţiile privind reevaluarea comerţului cu energie cu Rusia, subliniind că Germania "va fi întotdeauna dependentă" de ţări străine pentru aprovizionarea cu combistibili fosili, potrivit Die Welt.
Kaeser, directorul general al Siemens, a spus că, prin întâlnirea sa cu Putin, Siemens a arătat că "nu va fi influenţată prea mult de turbulenţe pe termen scurt".

"Contăm pe dialog şi înţelegere reciprocă", a spus el într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF după revenirea de la Moscova. Şeful Siemens a subliniat totodată că Merkel a fost informată în avans cu privire la vizita la Moscova.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...