Seismul de 8,2 abia dacă i-a speriat pe chilieni. Specialiştii avertizează însă că se aşteaptă la un alt cutremur, mai puternic

Seismul de 8,2 abia dacă i-a speriat pe chilieni. Specialiştii avertizează însă că se aşteaptă la un alt cutremur, mai puternic

Risc Seismic

Un cutremur cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter a lovit marţi noapte în Chile, având epicentrul în larg, dar aproape de coastele ţării. Mai multe clădiri s-au dărâmat parţial sau total şi s-au înregistrat şi alunecări uşoare de teren.

Trei persoane şi-au pierdut vieţile între dărâmături, alte două au murit după ce au suferit atacuri de cord de teama cutremurului. Mai multe oraşe au rămas fără curent electric câteva ore, iar autorităţile au emis şi o alertă de grad redus pentru valuri tsunami, care a fost însă anulată miercuri dimineaţă. Biroul pentru Urgenţe Naţionale din Chile a ordonat evacuarea mai multor oraşe de coastă, măsură care până la urmă nu a fost pusă în aplicare.

Ţara a făcut faţă cu brio acestor prime ore de la urgenţă.

Michelle Bachelet, preşedintele chilian

Imediat după cutremur, în jur de 300 de prizoniere dintr-o închisoare pentru femei din portul nordic Iquique au reuşit să evadeze, sistemul de securitate fiind afectat de lipsa de curent. Cutremurul a avut epicentrul la aproximativ 100 de kilometri de acest oraş. Până acum s-au înregistrat replici multiple, au anunţat autorităţile, însă nici una care să dea motive de îngrijorare.

Bilanţul victimelor şi al daunelor materiale este considerat extrem de scăzut pentru un cutremur de o asemenea magnitudine. În 2010, aproximativ 500 de persoane au murit atunci când un cutremur de 8,8 grade a lovit. Seismul a fost deosebit de violent, mutând un întreg oraş cu aproape trei metri spre vest.

100 de cutremure în ultimele săptămâni

Specialiştii în geologie avertizează însă că ar putea avea loc un seism mult mai puternic. Zona în care s-a produs cutremurul de marţi noapte este una cu risc seismic ridicat pentru că de-a lungul coastei chiliane se întinde o zonă de falie în care se ciocnesc două plăci tectonice.

Doar în ultimele săptămâni, în zonă au avut loc până la 100 de cutremure mici. „Acest cutremur de 8,2 nu este seismul puternic la care ne aşteptam în această regiune. Anticipăm un seism mai puternic”, a explicat Mark Simons, geofizician la Institutul pentru Tehnologie din California.

Chile se află deasupra unui arc vulcanic şi falii tectonice din Oceanul Pacific, cunoscute drept „Cercul de Foc”, de unde şi cutremurele şi erupţiile vulcanice numeroase. Chile nu face excepţie. Din 1973 încoace, ţara a trecut prin mai bine de 12 seisme de magnitudini mai mari de 7 pe Richter.

CITEŞTE MAI MULT

Cel puţin cinci persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter, produs în largul coastei nordice a Chile. Autorităţile chiliene au evacuat întreaga coastă a statului, iar o alertă de tsunami a fost emisă pentru mai multe state ale Americii Latine. Alerta a fost, ulterior, anulată pentru Peru şi Chile.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...