Separatiștii catalani au obținut majoritatea în alegerile regionale (exit-poll-uri)

Separatiștii catalani au obținut majoritatea în alegerile regionale (exit-poll-uri)

Cele două liste separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câștigat duminică majoritatea absolută în parlamentul regional al Cataloniei, arătau duminică seară două exit-poll-uri, un rezultat ce ar îndrepta regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței, informează Reuters și France Presse. 

Principalul grup secesionist "Junts pel Si" (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de televiziunea catalană TV3, cel mai mare realizat.

Sondajul comandat de TV3 acordă între 74 și 79 de locuri separatiștilor, din totalul de 135. Un alt sondaj, al companiei GAD3 pentru radioul Cope, arăta că separatiștii obțin între 71 și 76 de locuri.

Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi potrivit primului sondaj și 48% potrivit celui de-al doilea, notează France Presse.
   
Ambele formațiuni au anunțat că dacă vor câștiga majoritatea, ar declara unilateral independența în termen de 18 luni. O inițiativă față de care guvernul central de la Madrid se opune vehement și afirmă că o va bloca în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru, notează agenția Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...