Separatiștii catalani au obținut majoritatea în alegerile regionale (exit-poll-uri)

Cele două liste separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câștigat duminică majoritatea absolută în parlamentul regional al Cataloniei, arătau duminică seară două exit-poll-uri, un rezultat ce ar îndrepta regiunea spre un potențial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenței, informează Reuters și France Presse. 

Principalul grup secesionist "Junts pel Si" (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de televiziunea catalană TV3, cel mai mare realizat.

Sondajul comandat de TV3 acordă între 74 și 79 de locuri separatiștilor, din totalul de 135. Un alt sondaj, al companiei GAD3 pentru radioul Cope, arăta că separatiștii obțin între 71 și 76 de locuri.

Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi potrivit primului sondaj și 48% potrivit celui de-al doilea, notează France Presse.
   
Ambele formațiuni au anunțat că dacă vor câștiga majoritatea, ar declara unilateral independența în termen de 18 luni. O inițiativă față de care guvernul central de la Madrid se opune vehement și afirmă că o va bloca în instanță deoarece constituția spaniolă nu permite acest lucru, notează agenția Reuters. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

4 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

5 Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le admini…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb