Separatiștii susțin că au cucerit aeroportul din Donețk; Kievul dezminte, dar confirmă că au loc lupte grele

Separatiștii proruși din estul Ucrainei au declarat joi că au preluat control asupra aeroportului capitalei regionale Donețk și l-au invitat pe președintele Petro Poroșenko să poate negocieri de pace chiar în aeroport, dar autoritățile de la Kiev au negat pierderea acestui obiectiv strategic, recunoscând însă că acolo se dau lupte grele, transmite agenția EFE.

'Voi pleca înspre aeroport cu reprezentanții OSCE. În acest moment controlăm 95% din aeroport și în circa o jumătate de ore va fi complet al nostru', a spus în fața presei așa-zisul președinte al autoproclamatei 'republici populare Donețk', Aleksandr Zaharcenko. El a adăugat că-l va invita 'oficial pe președintele ucrainean' să poarte negocieri de pace în clădire aeroportului, promițându-i că îi va garanta securitatea.

'Minte ca un nemernic' — este replica purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko. Totuși, acesta a recunoscut că 'în prezent se desfășoară lupte și separatiștii bombardează aeroportul cu artileria', dar a adăugat că trupele ucrainene 'nu au primit ordin să abandoneze aeroportul'.

Cât despre observatorii OSCE care l-au însoțit pe Zaharcenko în drumul către aeroport, potrivit agenției ruse RIA Novosti aceștia au făcut cale întoarsă după ce au auzit exploziile din apropierea aeroportului. De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene i-a acuzat pe separatiști că pun la cale o provocare prin aducerea observatorilor OSCE în zona unde se desfășoară lupte, punându-le astfel viața în pericol și urmărind probabil declanșarea unui scandal internațional dacă vreunul dintre membrii misiunii OSCE va fi ucis.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

3 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

4 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Florin Lungoci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet