SIIS preia controlul celei mai mari hidrocentrale din Irak

SIIS preia controlul celei mai mari hidrocentrale din Irak

Combatanţii din cadrul grupării militante Stat Islamic în Irak şi Siria au preluat controlul celui mai mare baraj hidroelectric de pe râul Tigru din Irak, care alimentează cu energie electrică oraşul Mosul, a declarat duminică un comandant al luptătorilor kurzi care apărau instalaţia, relatează CNN.

SIIS preia controlul celei mai mari hidrocentrale din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Angajaţii au rămas în interiorul hidrocentralei, care a căzut în mâinile SIIS după 24 de ore de luptă, a declarat locotenent-colonelul Herash.

SIIS a preluat controlul mai multor oraşe în scopul de a crea un califat islamic care să includă părţi din Irak şi Siria. Preşedintele Forumului pentru Orientul Mijlociu, Daniel Pipes, susţine însă că ocuparea barajelor este o tactică a grupului folosită pentru a obţine controlul asupra unui oraş şi a locuitorilor săi.

În plus, niciun alt baraj nu este atât de important pentru Irak ca cel din Mosul. "Dacă deţii controlul barajului Mosul, poţi ameninţa aproape pe toată lumea", a declarat Pipes.

El a afirmat că gruparea are acum potenţialul de a genera o inundaţie masivă şi catastrofală care ar provoca morţi, distrugeri şi haos nu numai în oraşul Mosul, ci pe o distanţă de 450 de kilometri, chiar până în Bagdad. "Este o perspectivă înspăimântătoare", a declarat el.

ONU a avertizat că 200.000 de civili se află într-o situaţie dificilă după ce ISIS şi grupările armate asociate "au preluat controlul a aproape tuturor districtelor din Sinjar şi Tal Afar din provincia Ninewa, inclusiv a câmpurilor petrolifere din Ain Zala şi Batma, de la limita Kurdistanului irakian".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...