Slovacia investește 5 mil. de euro din fonduri UE într-o instalație pentru producerea de biogaz

Slovacia investește 5 mil. de euro din fonduri UE într-o instalație pentru producerea de biogaz

"Deoarece avem un teren neprielnic pentru agricultură am decis să diversificăm activitățile agricole și să investim în construcția unei instalații pentru producerea de biogaz în Smolinske și să utilizăm resurse regenerabile. Ne-am dorit o investiție stabilă pentru asociația noastră întrucât prețurile produselor rezultate din producția agricolă sau din creșterea animalelor erau nesigure. În schimb, prețul energiei era stabil pentru o perioadă de 10 ani și astfel am putut planifica niște costuri", a declarat Roman Ruzicka, președintele asociației agricole Smolinske, pentru jurnaliștii români aflați într-o vizită externă la proiecte de succes realizate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Proiectul — în valoare totală de 5 milioane de euro — a fost contractat în ianuarie 2010 și a fost finalizat un an mai târziu, în martie 2011, iar cofinanțarea a fost asigurată prin contractarea unui credit bancar.

Investiția a presupus transformarea unor surse de energie regenerabile în biogaz, iar materialul rezultat după scoaterea biogazului este folosit ca îngrășământ pentru terenuri, prevenind astfel și eroziunea solului.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria