Spania: Dezbatere de o violență rară între premierul Mariano Rajoy și liderul socialist Pedro Sanchez

Spania: Dezbatere de o violență rară între premierul Mariano Rajoy și liderul socialist Pedro Sanchez

Șeful guvernului conservator spaniol, Mariano Rajoy, și adversarul său socialist, Pedro Sanchez, s-au înfruntat luni seară în cursul unei dezbateri electorale de o violență rară, marcată de atacurile celui de-al doilea la adresa primului cu privire la bilanțul în materie de corupție, transmite AFP.

"Președintele guvernului, domnule Rajoy, trebuie să fie o persoană decentă și dumneavoastră nu sunteți", a declarat Pedro Sanchez după mai mult de o oră de discuții foarte tensionate, cu câteva zile înainte de alegerile programate duminică.

"Sunteți tânăr, veți pierde alegerile... După niște alegeri pierdute îți poți reveni, dar dumneavoastră nu o să vă reveniți după afirmațiile infecte, mizerabile și meschine pe care le-ați făcut aici", a răspuns Mariano Rajoy vizibil furios.

A fost singura dezbatere la care Mariano Rajoy, la putere din decembrie 2011, a acceptat să participe, refuzând să se întâlnească cu liderii noilor partide Ciudadanos (centru-dreapta) și Podemos (stânga antiliberală).

Premierul Rajoy, atacat cu insistență și întrerupt de adversarul său, a promis, dacă va rămâne la conducerea guvernului, să privilegieze crearea de noi locuri de muncă, pensiile, lupta contra terorismului și unitatea națională.

Când dreapta a preluat puterea de la socialiști la sfârșitul lui 2011,"țara era pe marginea prăpastiei (...) Eram bolnavul Europei", a insistat Mariano Rajoy, 60 de ani, subliniind revenirea la creșterea economică (peste 3% în 2015).

Pedro Sanchez, 43 de ani, a încercat să demonteze argumentele prim-ministrului prezentând grafice și pagini din ziare pentru a ilustra că dreapta i-a neglijat pe cei mai săraci și a privilegiat salvarea băncilor. El a promis să reia lupta împotriva inegalităților.

În schimb, cei doi candidați au atins numai în treacăt subiectul Catalonia, aflată în plină febră separatistă.

"Majoritatea cetățenilor spanioli nu mai vor să mai vadă așa ceva", a comentat după dezbatere liderul Podemos, Pablo Iglesias, criticând "insultele" reciproce ale reprezentanților "vechii politici".

Au dat "impresia că dezbaterea are loc în noroi", a afirmat la rândul său șeful Ciudadanos, Albert Rivera, dând asigurări că nu îi va susține pe niciunul dacă vor avea nevoie de partidul său pentru a guverna.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Popular al lui Mariano Rajoy continuă să se distanțeze, depășind 25% din intențiile de vot, cu peste 5% în fața Partidului Socialist, amenințat de Ciudadanos și Podemos. Procentul celor nehotărâți rămâne însă foarte ridicat, la peste 20% dintre alegători. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA