Splendoarea peninsulei Gallipoli, surprinsă în imaginile înregistrate de o dronă

Splendoarea peninsulei Gallipoli, surprinsă în imaginile înregistrate de o dronă

În timp ce manifestările dedicate împlinirii unui secol de la istorica bătălie de la Gallipoli au început în mai multe state ale căror trupe au fost atunci implicate, imagini surprinse de o dronă arată splendoarea peisajelor acestei peninsule turce, scrie vineri publicația britanică The Independent.

Pentru cei care au ocazia să le vizioneze, imaginile înregistrate de postul BBC eclipsează într-o oarecare măsură tragedia în urma căreia 144.000 de soldați turci și aliați și-au pierdut viața într-una dintre cele mai sângeroase bătălii ale Primului Război Mondial.

În anul 1915, un corp de armată al Aliaților a atacat trupele otomane în peninsula Gallipoli din strâmtoarea Dardanele. Confruntarea a durat opt luni și s-a încheiat cu un succes militar răsunător al Imperiului Otoman și care pe plan politic a însemnat începutul ascensiunii lui Kemal Ataturk, considerat fondatorul Republicii Turce.

Dar bătălia a lăsat în urmă un număr impresionant de victime, circa 87.000 de partea otomană, iar în rândul Aliaților aproximativ 35.000 de britanici, 10.000 de francezi, 1.500 de indieni și 10.000 de australieni și neozeelandezi.

Drona folosită de postul BBC a zburat deasupra pozițiilor disputate atunci de cele două tabere în partea litorală a peninsulei și în zonele ei înalte. Imaginile surprinse arată și cimitirele unde au fost înmormântați mulți dintre soldații care au murit în bătălie, precum și Capul Helles, unul dintre locurile unde s-au dat cele mai înverșunate lupte și unde se desfășoară o parte importantă a ceremoniilor începute vineri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...