ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 11 NOIEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 11 NOIEMBRIE

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că vrea să pună capăt ostilităților în estul Ucrainei, într-un mesaj postat pe Twitter cu ocazia împlinirii, marți, a 96 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. 'Cu 96 de ani în urmă s-a încheiat Primul Război Mondial. Vreau să opresc războiul (din estul țării). Să nu dau nimănui ocazia să înceapă o treia nebunie mondială', declară președintele ucrainean.

* SUA condamnă acțiunile Rusiei față de Ucraina, care, în opinia Washingtonului, duc la militarizarea regiunii Donbas și la creșterea capacităților militare în partea de est a teritoriului ucrainean, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, comentând informațiile recente despre noi livrări de arme grele din Rusia rebelilor din Donbas. Washingtonul califică aceasta ca pe o 'încălcare a acordurilor de la Minsk' de reglementare a conflictului din estul Ucrainei, a subliniat ea.

* Președintele rus Vladimir Putin și premierul australian Tony Abbott au făcut apel la 'accelerarea' anchetei în cazul prăbușirii în iulie a avionului malaezian în estul Ucrainei, a anunțat marți Kremlinul după o întâlnire între cei doi lideri la Beijing, prilejuită de summitul Asia-Pacific ce a avut loc în capitala chineză. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Tony Abbott s-a derulat fără tensiuni, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus.

* Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost împiedicat luni seara să plece la Moscova prin sala VIP a Aeroportului Internațional din Chișinău, relatează mass-media de peste Prut. Un grup de aproximativ 20 de participanți la războiul de pe Nistru, membri ai Partidului Național Liberal din Republica Moldova, i-a blocat accesul acestuia spre sala VIP și nu i-a permis să treacă.

* Liderii din Asia-Pacific reuniți într-un summit la Beijing au căzut de acord marți asupra unei 'foi de parcurs' care prevede crearea unei zone regionale de liber-schimb, a anunțat președintele chinez Xi Jinping. "Am căzut de acord în cadrul APEC asupra unei foi de parcurs conform căreia că vom lucra la crearea unei zone de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP)", a declarat liderul chinez, vorbind despre această inițiativă susținută în special de Beijing.

* Președintele american Barack Obama s-a întâlnit marți la Beijing, cu ocazia summitului Asia-Pacific, cu omologul său rus Vladimir Putin, cei doi lideri evocând probleme legate de Ucraina, Iran și Siria, a anunțat Casa Albă. 'În trei ocazii, pe parcursul zilei (de marți), și timp de aproximativ 15-20 de minute în total, președintele Obama a avut prilejul de a vorbi cu președintele Putin', a indicat Bernadette Meehan, purtător de cuvânt al Consiliului american pentru securitate națională. 'Discuțiile lor au vizat Iranul, Siria și Ucraina', a adăugat ea.

* Israelul și-a consolidat și mai mult măsurile de securitate marți, la o zi de la moartea unui soldat și a unei femei din colonii, uciși de palestinieni în atacuri distincte, comise cu cuțitul, la Tel Aviv și în Cisiordania, a precizat poliția. 'Poliția a fost plasată în stare de alertă avansată. Mii de polițiști, ofițeri și voluntari și întăriri au fost desfășurați în întreaga țară pentru a asigura siguranța publică', a declarat pentru agenția franceză Luba Samri, purtătoare de cuvânt a poliției. 'O operațiune națională a fost lansată marți pentru a-i aresta pe toți cei care se află în situație ilegală în Israel', a adăugat ea.

* Autoritățile din Hong Kong au făcut apel marți la protestatarii prodemocrație să elibereze cât mai rapid zonele pe care aceștia le ocupă de peste șase săptămâni și a avertizat că cei care nu se vor conforma ar putea fi arestați. Sute de demonstranți conduși de studenți ocupă porțiuni din două districte-cheie ale orașului, unde și-au improvizat tabere din corturi și au instalat unități de aprovizionare pe străzi aflate la intersecția unora dintre cele mai scumpe proprietăți imobiliare din lume.

* Canalul american de televiziune CNN își va înceta emisia în Rusia, începând cu data de 31 decembrie, din cauza legislației ruse privind mass-media, a anunțat Turner International, compania-mamă a CNN. "Turner International își încetează emisia în Rusia din cauza ultimelor modificări intervenite în legislația rusă în domeniul mass-media", a declarat un reprezentant al companiei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria