Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 22 OCTOMBRIE

Noua Comisie Europeană, condusă de luxemburghezul conservator Jean-Claude Juncker, a primit miercuri, la Strasbourg, votul de învestitură din partea Parlamentului European (PE).

În favoarea noii Comisii au votat 423 de eurodeputați, în timp ce 209 s-au pronunțat împotrivă, iar 67 s-au abținut de la vot. Comisia Juncker a obținut astfel un scor ușor mai slab decât Comisia Barroso în urmă cu cinci ani, care fusese aprobată de PE cu 488 voturi pentru și 137 contra.

* Forțele prooccidentale ucrainene conduse de președintele Petro Poroșenko și de premierul Arseni Iațeniuk ar câștiga detașat alegerile legislative ce vor avea loc duminică în Ucraina, însă două formațiuni proruse au de asemenea șanse să acceadă în parlament, potrivit unui sondaj de opinie publicat miercuri. Blocul politic Petro Poroșenko este creditat cu 30,4% din intențiile de vot, fiind urmat de Partidul Radical populist al lui Oleg Liașko și de Frontul Popular condus de Arseni Iațeniuk (creditate cu 10,8% din voturi).

* Guvernul de la Berlin a recunoscut miercuri că gruparea jihadistă Statul Islamic beneficiază în Germania de o vastă rețea de sprijin, lucru dovedit de numărul ridicat al persoanelor care au părăsit această țară pentru a se alătura islamiștilor din Orientul Mijlociu, precum și de cantitatea de materiale propagandistice în limba germană ce a fost descoperită. Într-un răspuns transmis în scris unei interpelări parlamentare, Ministerul german de Interne a precizat că simpatizanții Statului Islamic sunt concentrați în regiunile Renania, Baden-Wurttemberg, Berlin și Hamburg.

* Producătorii europeni din sectorul agroalimentar riscă să piardă peste 50 de milioane de euro pe an după decizia Rusiei de a include pe lista produselor vizate de embargoul impus anterior Uniunii Europene și măruntaiele, făinile și grăsimile animale precum și alte produse derivate de pe urma procesării bovinelor, porcinelor și păsărilor, informează miercuri de Comisia Europeană. Țara cea mai afectată de extinderea embargoului este Irlanda, care exportă 18% din produsele europene din această categorie.

* Secretarul general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, Elhadj As Sy, a afirmat miercuri că închiderea frontierelor nu va permite ținerea sub control a epidemiei de Ebola. Ideea de a închide frontierele a trei țări afectate în mod deosebit de epidemie, Liberia, Sierra Leone și Guineea, câștigă teren, îndeosebi în Statele Unite ale Americii (SUA), unde unii aleși se tem de o extindere la scară largă a virusului, responsabil de moartea a peste 4.500 de persoane în Africa de Vest.

* Uniunea Europeană și-ar putea înăspri sancțiunile împotriva Rusiei, dacă aceasta va închide robinetul la gaze în prag de iarnă, pe fondul divergențelor cu Ucraina în problema livrărilor de gaze, a declarat europarlamentara letonă Sandra Kalniete, vicepreședintă a grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, într-un interviu acordat antenei ucrainene a Deutsche Welle. Ea a remarcat, de asemenea, că UE ar trebui să facă totul pentru a deveni mai puțin dependentă de comerțul cu Rusia și de gazele rusești.

* Ungaria intenționează să instituie din 2015 o nouă taxă asupra transferurilor de date pe internet, conform unui proiect de lege depus marți în legislativul ungar. Proiectul de lege stipulează ca furnizorii de internet să plătească o taxă de 150 de forinți (circa 50 eurocenți) per gigabyte de trafic de date. La câteva ore după prezentarea proiectului, peste 100.000 de persoane s-au alăturat unui grup pe Facebook pentru a protesta împotriva noii taxe, iar câteva mii și-au anunțat participarea la un miting împotriva acesteia duminică, în fața Ministerului Economiei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Un om a murit în Vaslui după ce ambulanța în care se afla a rămas blocată în noroi! Dăncilă: „Guvernul …

2 ALERTĂ Va fi MĂCEL! Mobilizare masivă a românilor din Europa pentru alegeri! Lăcrimezi când vezi că tot ei înc…

3 ALERTĂ L-au săltat deja? Sau e doar antrenament?

4 Cei 3 foști generali DIE din anturajul lui Dragnea. Și firul care duce la Voiculescu. Și la multe altele...

5 Important. Care sunt pragurile de prezență care vor indica înfrângerea / victoria lui Dragnea.

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză