ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 NOIEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 28 NOIEMBRIE

Problema acordării de ajutor militar pentru Kiev nu este deocamdată una de actualitate pentru Germania, a declarat vineri, la Berlin, purtătoarea de cuvânt a guvernului german Christiane Wirtz.

'Un sprijin militar pentru Ucraina nu este luat la ora actuală în calcul de guvernul federal german', a spus Wirtz, precizând că, deocamdată, este vorba doar de sprijin economic și politic. Referitor la solicitarea ministrului de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin, privind livrarea de motoare diesel pentru transportarea de trupe, Christiane Wirtz a subliniat că în prezent autoritățile Germaniei studiază problema acordării autorităților necesare pentru exportarea acestei producții.

* Rusia nu este un partener strategic al Uniunii Europene, ci mai degrabă o problemă strategică, a declarat fostul premier al Poloniei și viitor președinte al Consiliului European, Donald Tusk, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times. 'Pentru Putin și pentru actuala Rusie, UE este o problemă. Trebuie să înțelegem — și cred că suntem aproape de acest moment — că Rusia nu este partenerul nostru strategic. Rusia este problema noastră strategică', a declarat Tusk.

* Rusia are o atitudine extrem de critică față de declarațiile Ucrainei privind posibilitatea aderării sale la NATO, a declarat vineri șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 'Avem o atitudine extrem de critică față de acest lucru. Toți înțeleg caracterul păgubos al continuării extinderii NATO, ceea ce nu face decât să mute liniile de demarcație pe continent', a spus Lavrov.

* Comisia Europeană "nu va ezita să-și asume responsabilitățile" la începutul lui martie și să sancționeze țările aflate în procedură de deficit excesiv, precum Franța, a declarat comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, în contextul în care executivul european a decis să nu recurgă imediat la astfel de măsuri. "Credem că este justificat din punct de vedere politic și economic să acordăm un răgaz. Acest timp care rămâne nu poate fi pierdut, trebuie ca lucrurile să progreseze. Comisia nu va ezita să-și asume responsabilitățile", a dat el asigurări în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles.

* Ministerul ceh de interne va întări măsurile de securitate de la birourile guvernamentale după ce persoane necunoscute au trimis plicuri cu doze mortale de otravă pe adresele a doi miniștri, a declarat vineri titularul portofoliului de interne, Milan Chovanec. Cele două scrisori au fost interceptate înainte de ajunge la destinatari și nimeni nu a fost rănit. Plicurile au fost trimise din Suedia și Slovenia, fiind adresate ministrului de finanțe, Andrej Babis, și celui de interne, Milan Chovanec. Cehia, membră NATO și UE, nu s-a confruntat în ultimele decenii cu atacuri teroriste.

* Comisia Europeană va discuta 'cu calm și prudență' propunerile premierului David Cameron pentru limitarea afluxului de imigranți europeni în Marea Britanie, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar la scurt timp după ce șeful guvernului de la Londra a rostit un discurs în care a prezentat idei concrete de combatere a imigrației. Conform datelor publicate joi de Oficiul Național de Statistică al Marii Britanii, în perioada iunie 2013 — iunie 2014 soldul migrator pozitiv (diferența dintre numărul noilor imigranți și al celor care au părăsit Marea Britanie) a fost de 260.000 de persoane, o creștere de 39% față de intervalul anterior și cu mult peste obiectivul de cel mult 100.000 stabilit de Partidul Conservator condus de premierul Cameron.

* Rusia a protestat pe lângă Muntenegru în legătură cu panourile antirusești care au apărut luna aceasta în mica republică riverană Adriaticii purtând logoul NATO și respingând 'cizma rusească'. Panourile, semnate 'Patrioții din Muntenegru', par să facă aluzie la tensiunile provocate ca urmare a unui aflux de bani proveniți din Rusia în fosta republică iugoslavă și speranțele sale de a adera la UE și NATO. Ministerul de Externe muntenegrean a confirmat pentru Reuters că a primit o notă de protest de la Ambasada Rusiei pe 19 noiembrie, la scurt timp după ce au apărut aceste panouri. Nu se știe cine a comandat aceste panouri. Logoul NATO a apărut inițial pe aceste afișe, însă a fost apoi eliminat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia