ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 4 DECEMBRIE

Rusia este 'pentru moment o problemă strategică' pentru Uniunea Europeană, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a dat asigurări că va face 'totul' pentru ca aceasta să redevină un 'partener strategic'.

'Da, Rusia este pentru moment o problemă strategică', a afirmat noul președinte al executivului european, la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu premierul bulgar Boiko Borisov, consacrată mai ales anunțului făcut de Rusia legat de renunțarea la gazoductul South Stream. 'Sper că mâine ea va redeveni un partener strategic, iar Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putere în acest sens', a adăugat Juncker, remarcând că 'pentru a dansa tango este nevoie de doi'. Fostul premier luxemburghez a fost întrebat în legătură cu o afirmație făcută de noul președinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care a calificat Rusia drept 'problemă strategică'.

* Președintele rus Vladimir Putin a susținut joi un discurs despre starea națiunii în sala Sf.Gheorghi de la Kremlin, în fața camerelor reunite ale Adunării Federale — Duma de Stat și Consiliul Federației—, după un an marcat de anexarea Crimeii, sancțiunile occidentale pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina și încetinirea economiei ruse. Putin și-a început discursul — care a durat mai mult de o oră — prin a mulțumi cetățenilor ruși pentru sprijinul și solidaritatea lor în momentele cruciale, când se decide viitorul țării. Crimeea și criza ucraineană au ocupat un loc important în discursul șefului statului rus, care a catalogat reunificarea Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului drept un "moment istoric".

Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei, a declarat Putin.

* Forțele separatiste din estul Ucrainei au efective de peste 32.000 de membri, din care un număr de până la 10.000 sunt militari ruși, a afirmat joi Ministerul ucrainean al Apărării. 'În prezent, 32.400 de persoane luptă pe teritoriul regiunii Donbas, din care între 6.000 și 10.000 sunt militari ai forțelor armate ruse, iar ceilalți sunt mercenari' străini și locuitori din zona confruntărilor, a indicat generalul Olexandr Rozmaznin, reprezentant al Statului Major al armatei ucrainene. Potrivit generalului ucrainean, în ultimele două zile aproximativ 299 de soldați ruși au fost uciși și 190 au fost răniți în luptele din zona aeroportului Donețk, teatrul unor confruntări violente în ultimele luni.

* Mark Pritchard, un deputat britanic al Partidului Conservator al premierului David Cameron, a fost arestat, fiind suspectat de viol, potrivit poliției și unor documente ale parlamentului. Potrivit parlamentului, poliția din Londra a trimis o scrisoare miercuri președintelui Camerei Comunelor 'în legătură cu arestarea lui Mark Pritchard', în vârstă 48 de ani, care reprezintă circumscripția Wrekin din comitatul Shropshire, în vestul Angliei. Pritchard nu a putut fi contactat nici la biroul din parlament, nici la cel din circumscripție. Partidul Conservator a refuzat să facă orice comentariu.

* Presupusa asasină a profesoarei americane de origine română ce a fost înjunghiată mortal în toaleta unui mall din Abu Dhabi a fost arestată joi de poliția din acest oraș, ea fiind o femeie din Emirate care a plănuit în plus și un atentat cu bombă asupra reședinței unui medic american. Potrivit ministrului de interne din Emirate, șeicul Seif Ben Zayed Al-Nahyane, poliția a dezamorsat bomba artizanală plasată în fața locuinței respectivului medic american. Un alt responsabil al poliției locale a declarat că autoritățile investighează în prezent dacă este vorba despre un atac terorist.

* Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru faptul de a fi sancționat într-un mod 'disproporționat' doi lideri ai opoziției în anul 2011. Aleksei Navalnîi și Ilia Iașin, născuți în 1976, respectiv 1983, au fost arestați după ce au participat, la 5 decembrie 2011, a doua zi după alegerile parlamentare din Rusia, la o manifestație autorizată organizată de opoziție la Moscova pentru a protesta împotriva victoriei în scrutinul legislativ a partidului pro-Kremlin 'Rusia Unită'. Ei au fost condamnați la 15 zile de închisoare pentru că au refuzat să se supună ordinelor poliției, iar recursul lor a fost respins de justiția rusă. Navalnîi este cunoscut ca militant activ împotriva corupției, iar Iașin conduce mișcarea politică 'Solidarnost'.

* Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că semnarea contractului privind cumpărarea de către Rusia a unor nave franceze Mistral a fost o eroare a fostului ministru rus al apărării Anatoli Serdiukov. ''M-am opus mereu semnării contractului și l-am considerat întotdeauna o afacere personală a dlui Serdiukov'', a declarat presei Rogozin. ''Dacă ai nevoie de ceva pentru a-ți asigura securitatea, trebuie mai degrabă să cumperi tehnologii pentru a construi ceea ce vrei în interiorul țării tale. Situația cu Mistral arată caracterul nefast pe care-l are independența tehnologică față de un alt stat'', a explicat vicepremierul rus.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”