Stoltenberg: Rusia are trupe în estul Ucrainei și furnizează armament greu separatiștilor

Stoltenberg: Rusia are trupe în estul Ucrainei și furnizează armament greu separatiștilor

Rusia furnizează separatiștilor din estul Ucrainei arme sofisticate, a declarat joi la Oslo secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, el cerând totodată ambelor tabere implicate în conflictul ce a escaladat brusc cu o zi în urmă să respecte acordurile de pace de la Minsk, ce prevăd în primul rând încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia frontului, transmit agențiile Reuters și AFP.

'Avem informații precise că Rusia este prezentă în estul Ucrainei și furnizează separatiștilor mari cantități de armament greu modern', a spus Stoltenberg în fața presei. 'Peste o mie de unități de piese de artilerie, de sisteme de apărare antiaeriană și alte echipamente avansate au fost livrate separatiștilor', a precizat secretarul general al NATO. El a insistat că Rusia are o 'responsabilitate particulară, întrucât ea îi sprijină pe separatiști, le furnizează armament greu și are de asemenea trupe în estul Ucrainei'.

'Ceea ce am văzut în ultimele 24 de ore în Ucraina ne amintește că armistițiul este foarte fragil, că încălcarea lui continuă și drept urmare este cu atât mai important să sprijinim toate inițiativele pentru ca încetarea focului să fie respectată', a continuat Stoltenberg, referindu-se la prima confruntare majoră între armata ucraineană și insurgenții proruși după armistițiul încheiat în luna februarie.

Luptele desfășurate miercuri în jurul localității Mariinka s-au soldat cu zeci de victime, iar președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut joi armatei sale să fie pregătită pentru eventualitatea unei 'invazii' rusești pe întreaga lungime a frontierei ruso-ucrainene.

În timpul vizitei în Norvegia, țara sa natală, secretarul general al NATO a acordat și un interviu postului public de radio norvegian NRK, în care a vorbit despre o Rusia puternic remilitarizată, mai agresivă și care 'nu ezită să recurgă la forța militară pentru a schimba frontierele Europei', el dând exemplul Ucrainei și al Georgiei.

Totuși, Stoltenberg a apreciat că, în pofida creșterii tensiunilor și a temerilor exprimate de unele state membre ale Alianței, mai ales de Polonia și țările baltice, nu există o amenințare imediată dinspre est la adresa vreunei țari din NATO. În schimb, avem 'mai multă imprevizibilitate, mai multă insecuritate și mai multă agitație', a conchis el.

AGERPRES/(AS — autor: Sorin Popescu, editor: Flori Tiulea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...