SUA cer Greciei să nu autorizeze trecerea unor avioane rusești spre Siria

SUA cer Greciei să nu autorizeze trecerea unor avioane rusești spre Siria

SUA au cerut Greciei să nu autorizeze trecerea unor avioane rusești care efectuează livrări în Siria prin spațiul său aerian, a declarat luni o sursă Ministerului grec al Afacerilor Externe, subliniind că țara sa examinează în prezent această cerere, relatează AFP. 'Am primit cererea sâmbătă și o examinăm', a afirmat un responsabil al diplomației elene sub rezerva anonimatului. Rusia a solicitat Grecia în vederea autorizării trecerii a două avioane între 1 și 24 septembrie, a adăugat sursa citată.

Secretarul de stat american John Kerry l-a contactat sâmbătă pe ministrul de externe rus Serghei Lavrov pentru a exprima preocuparea SUA în ceea ce privește un eventual angajament militar al Moscovei în Siria.

La rândul său, ministrul rus Serghei Lavrov a subliniat în cursul acestei convorbiri că 'partea rusă nu a ascuns niciodată faptul că a livrat echipamente militare autorităților siriene pentru a lupta împotriva terorismului'.

Un senator rus, citat de agenția de presă rusă RIA Novosti, a declarat că dacă Atena își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, Moscova ar căuta alte rute. 'Este vorba de un demers stupid și dacă Atena susține aceasta, ar fi un gest neprietenos față de Rusia', a declarat senatorul Vladimir Djabarov, sugerând că Rusia s-ar putea orienta spre țări ca Iranul sau Turcia.

Rusia a desfășurat la începutul anului 2012 nave de război în portul sirian Tartous, singura bază de care dispune în Marea Mediterană. Această bază necesită prezența pușcașilor Flotei rusești. De mai multe zile, bloggeri și-au exprimat pe internet preocuparea față de prezența crescută a soldaților ruși în Siria. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /